Felhívás!

A polgármester tanáccsal szolgált megoldás helyett

A polgármester tanáccsal szolgált megoldás helyett Kovászna megye

A baróti tanács e héten tartott augusztusi soros ülésének egyik fő helyen vitatott témáját a helyi Gaál Mózes Általános Iskola gondjai képezték, annak köszönhetően, hogy közel az új tanév kezdete, de talán annak is, hogy idén tavasszal egy tervezett megyei intézkedés kapcsán ezek a gondok a felszínre, ezzel együtt pedig a baróti közvélemény és a média közvetlenebb figyelmébe kerültek.

A tanácsülésen jelen volt Bán Annamária, az iskola igazgatója, aki már elöljáróban sietett leszögezni, hogy mint intézményvezető – bár 90 alkalmazott és mintegy hétszáz tanuló sorsáért, helyzetéért felel, ennek ellenére – úgy érzi, meglátásai, észrevételei nem kapnak elég figyelmet a városvezetés részéről, ebből adódóan pedig a problémákra elvárt közös megoldások útjait sem találják.

– Úgy érzem, intézményvezetőként nem kapok elég támogatást, és problémáink sem találnak megoldásra önöknél. Jó volna többször leülni és beszélgetni a gondokról – mondta a tanácsosoknak.

Az első gond, amire rávilágított, látszólag lényegtelennek tűnt: a baróti iskolaépületen kívül, a Baróthoz tartozó falvakon található és a Gaál Mózes Általános Iskola alárendeltségébe tartozó iskolaépületekben (szám szerint ötben) nem készültek feljárók fogyatékkal élők számára, ami miatt minden évben 26 ezer lejes büntetést kell kifizetnie az intézménynek.

A következő gond, amit az igazgató vázolt, az a járműhiány. Az öt falu iskolaépületéhez az iskolánál alkalmazott munkásoknak nap mint nap ki kell járniuk az apróbb-nagyobb javítások végett, de nincs, amivel – vázolta az igazgató. Hozzáfűzte, tavaly a problémát az iskolabusszal hidalták át, de az új tanévben ezt a gyakorlatot nem folytatják, merthogy az iskolabusz használatára törvényes előírások vannak, amit be kell tartaniuk. A karbantartókat pedig nem szállíthatják vele. Így egyelőre az is kérdéses, a vidéki iskolákhoz a tej és a kifli kiszállítását is milyen járművel fogják megoldani.

A járműgonddal kapcsolatban Lázár-Kiss Barna polgármester kerek-perec kijelentette, új autót nem tudnak az iskolának vásárolni, az önkormányzat tulajdonában levő autókra pedig nekik is szükségük van, hiszen az önkormányzat munkásainak is ugyanúgy öt faluba el kell eljutniuk. De javaslatot tett az igazgatónak: a törvény lehetővé teszi, hogy az iskola a működési költségeiből autót béreljen, ha nem, akkor a másik járható út az, hogy „mindenki megoldja a problémáit, ahogy tudja” – vázolta az elöljáró.

Kiderült továbbá, hogy a következő tanévben sem lesz büfé a baróti iskolánál. Kétszer hirdettek már licitet a működtetésére, nulla eredménnyel. A bibarcfalvi iskolánál önerőből egy osztálytermet újíttatott fel a baróti önkormányzat, Baróton pedig a jelenleg használt főépületben pályázati pénzből tetőt javítottak, csatornákat cseréltek, vécét javítottak. Lázár-Kiss Barna ennek ellenére optimistán zárta az iskolákkal kapcsolatos közölnivalóit: megtörténhet, hogy az ősz folyamán elkezdődnek a munkálatok a baróti új iskolaépületnél, melynek építését egyébként pénzhiány miatt mintegy tíz éve hagyták félbe.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. augusztus 30., 21:09
  ÉRTÉKELÉS: 9

  Hát úgy tűnik a polgármestert nem nagyon érdekli a jövő és a diákság,hogy megfelelő alapokat teremtsen a tanuláshoz.Nem ilyen hozzáállás kellene, az iskola lenne a legfontosabb.De fontosabb az tanács alkalmazottainak a szállítása, gondolom a bevásárlásokat is így végzik.

 • User
  Dátum: 2019. szeptember 1., 16:39
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Az elöljárónak én is szívesen tanácsolnék valamit. Látszik, hogy eléggé nem támogatott, azaz fogyatékos iskolába járt amennyiben ráért. HA NEM BÍR HASZNÁLNI, AKKOR NE AKADÁLYOZZON!

 • User
  Dátum: 2019. szeptember 2., 20:18
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Jajj, hogy mennyi vezető kerül ki iskolakerülők és könnyű pótvizsgán átcsúszók közül. Nem beszélek a fizetéses egyetemi végzettségek kártékony voltáról. Csak ott tud vizsgázni valaki más helyett, vagy végdolgozatot írni a könyvtárban. Még nem szóltam,a magas pártfogóről, aki valamely helyiség politikai arculatának fenntartására a rokonságból kér valakit, hogy induljon például polginak.