Felhívás!

A pénzhez terv is akad bőven

A pénzhez terv is akad bőven Kovászna megye

A múlt pénteken ismét összeült Barót helyi tanácsa, ezúttal egyetlen napirendi pont szerepelt terítéken, a költségvetés elfogadása, amit Lázár-Kiss Barna polgármester előterjesztése után a városatyák szó nélkül, egyöntetűen meg is szavaztak.

Lázár-Kiss szerint ekkora költségvetése a városnak nem volt az elmúlt években. Számszerűen 12 millió lejt emlegetett, melyhez hozzá kell még számolni a különféle támogatásokat – mondta. A beruházási listán összesen 37 millió lej tervezett kiadás szerepel a 49 millió lejes összkiadásból. A költségvetésből 4,7 millió lej a helyi tanács, valamint az annak alárendelt intézmények kiadásait képezi, beleértve az alkalmazottak fizetését is.

Ami lényeges, azok az idénre beütemezett munkálatok, ezek közül a következőket sorolta fel a polgármester: elkészítik az előtanulmányokat több tömbházak körüli városrész felújítására, a kórház sürgősségi osztályának felújítására, továbbá egy Víz utcai összefüggő útszakasz felújítására is. Ez utóbbit egyébként prioritásként kezelik, Lázár-Kiss úgy fogalmazott, „ha a kormány nem ad támogatást, akkor akár helyi erőből elkezdik a vajgyár és a tűzoltószertár közötti útszakasz felújítását.” A Petőfi utca és a zöldségpiac felújításának a műszaki terve készül el. Folytatódnak a munkálatok a felsőrákosi útnál, épül az tűzoltógarázs, folytatódik a Petőfi utcai híd építése is, valamint a város szennyvíztisztító állomásánál is tovább dolgoznak.

Új munkálat, beruházás idén várhatóan kettő lesz: a miklósvári ravatalozó építésének fognak neki, ugyanakkor folytatják az iskolaépítést Baróton, melyre a közbeszerzés már folyamatban van.
Pénzt különítettek el a Bodos felé vezető út javítására, a falun belül is összefüggő aszfaltburkolatot öntenek, továbbá Baróton a Stadion utcát is modernizálnák.

A városi sportbázis tervezett kiadásairól is szó esett: van egy személy, aki rendben tartja a sporttelepet, neki fizetést biztosítanának, egy ott található régi épületet lebontanának, ugyanakkor egy játszótér épülne a telepen a vadász-horgász találkozón jótékony céllal összegyűjtött pénz felhasználásával. A városnapokra mintegy 70 ezer lejt szánnak, a többi költséget szponzorpénzből fedeznék, ezenkívül Erdővidék Múzeuma fenntartására 20 ezer lejt utaltak ki.

A polgármester megemlítette, hogy a baróti kórház is jelentős, 600 ezer eurós támogatást kap a minisztériumtól, a beruházás 10%-át a város fedezi. Erre már elkülönítettek 295 ezer lej.
Az elöljáró továbbá aláhúzta, átadja az iskoláknak a működési költségükre szánt pénzt, gazdálkodjanak ők vele, ugyanis azt tapasztalta, ha a gázt a hivatal fizeti, az intézményekben olyan meleg van, hogy nyitott ablakok mellett kell az órákat tartani, nem érdekli az intézményvezetőket a gázfogyasztás.

A városon is átvezető, 131-es megyei út tervezett felújítása kapcsán elhangzott, amennyiben a munkálatot a megye elkezdi, akkor az érintett útszakaszon a kapubejáratokat is leaszfaltozzák, a bányairoda elé terveztek egy buszmegállót is, de ezen még gondolkodnak. A tanácsosokat ugyanakkor felszólította az elöljáró, hogy az útmodernizálással egy időben a városközpont új kialakítását is vegyék tervbe.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. május 3., 16:43
    ÉRTÉKELÉS: 3

    Ez mind szép,de a Barothoz tartozó falukat nem említi a Polgármester,azok is fizetik az illetékeket de 30 éve nem kaptak a költségvetésből semmit.Peldaul Bibarcfalvan sáros utcákon,jarda nélkül,kanalizalas nélkül kell élni már 40 éve.A borviz fürdő el van hanyagolva.Tavaj júniusban Petíciót adtunk be a Boraj utcaiak a Polgármesternek de még most sem kaptunk választ.Majd mi is így válaszolunk a valasztasokon.Ezenkívül a Barothoz tartozó falukban kérnek 30 lejt minden családtól őrségert,de őrt nem látott senki.A barotiak ezt nem fizetik.