Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

A munkaügy pótol

A munkaügy pótol Kovászna megye

Lehetséges partnerek, intézmények és civil szervezetek képviselői voltak hivatalosak arra a találkozóra, amelyet a Kovászna Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Hivatal szervezett hétfőn a Dália utcai képzőközpontjában. Az eseményre az INTESPO pályázat keretében került sor, az uniós finanszírozású projekt célkitűzése minél több, de legkevesebb 200 ezer olyan, 16–25 év közötti fiatalt nyilvántartásba venni, aki jelen pillanatban nem dolgozik, nem vesz részt oktatásban, képzésben – ők az ún. NEET-ek (az angol megnevezés rövidítésével – not in employment, education or training).

„Egyes fiatalok, főleg városi környezetben, túltájékozottak, mások, távolabb a városoktól, igen kevés információval rendelkeznek munkaerőpiaci lehetőségeikről, de nincs kellő motivációjuk, családi hátterük, támogatásuk sem, így nem is törik magukat azért, hogy több információhoz jussanak” – derült ki Kelemen Tibor munkaügyi igazgató felszólalásából.

Hirdetés
Hirdetés

Kellő tömegközlekedés hiányában sokuknak a munkavállalás akadálya a távolság is, a munkavállalkozóknak pedig a bürokrácia miatt nem mindig éri meg élni azzal a havi 2250 lejes, egy évig nyújtott állami támogatással, amelynek épp az lenne a célja, hogy minél több ilyen fiatalt bevonzzon a munkaerőpiacra. Egyszóval a rendszer is sántít, de ennek ellenére sem kellene őket kiengedni az országból, ezért a pályázatot lebonyolító személyzet egy része sok időt szánt arra, hogy falvakon, otthonaikban keresse fel ezeket a „láthatatlan” fiatalokat. Majd egy teszt segítségével elhelyezhetőségükre, elvárásaikra vonatkozó profilt készül: azaz könnyen vagy nehezen alkalmazhatónak nyilvánítják őket képzettségük, tapasztalatuk, körülményeik, állapotuk függvényében. Az, hogy nyilvántartásba veszik őket, számukra több előnnyel jár: társadalombiztosításuk lesz, amennyiben támogatás haszonélvezői, az a periódus, amíg fizetik őket, régiségnek számít, ráadásul közelebb vannak az információ forrásához.

Mint azt Barbu Adriana, a projekt munkatársa elmondta, a munkaügyi és az oktatási minisztérium is partner abban, hogy országosan legalább 200 ezer NEET-et regisztráljanak a munkaügynél, de főleg a nehezen beilleszkedő, inaktív fiatalok képezik a célcsoportot, nekik kellene segíteni egyénre szabott tanácsadással. Ehhez az egyházak, karitatív civil szervezetek, ifjúsági szervezetek segítségére is számítanak, hiszen az inaktivitás a társadalomra és az egyénre nézve is súlyos következményekkel jár: leépül a már megszerzett tudás, elvesznek a megszerzett készségek, a munka iránti érdeklődés, nő a bűnözési hajlam.

Ilyenformán közérdek a NEET-ek megtalálása és rendszerbe illesztése, ezért az INTESPO projekt lebonyolítói arra kérték a meghívottak, a Sepsi GAL Egyesület, a megyei és városi önkormányzatok, a Háromszéki Ifjúsági Tanács (HÁRIT), a Kovászna Megyei Szociális és Kifizetési Ügynökség, a gyermekjogvédelem, az ifjúsági és sportigazgatóság, az Alutus, Progressio, Angustia egyesületek képviselőit, hogy segítsék az ügy népszerűsítését a fiatalok körében.

Jelen pillanatig – alig három hónappal a projekt lezárása előtt – Kovászna megyében 3028 NEET fiatalt regisztráltak a pályázatban, közülük eddig 1362-en munkába álltak: 154-en közülük felsőfokú végzettségűek, 1017-en posztliceális tanulmányokkal rendelkeznek, 138-nak általános iskolai, 53-nak elemi iskolai végzettsége van, 189-en a továbbtanulás mellett döntöttek.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.