Felhívás!

A mellrák a leggyakoribb

A rózsaszín hónap – így is nevezik októbert, amikor a mellrák elleni küzdelemre összpontosítanak az egészségügyi szervezetek. Romániában a daganatos megbetegedések listáján első helyen áll az emlőrák – amely férfiakat is érinthet –, tavaly közel tízezer új esetet diagnosztizáltak. Ugyanakkor, a betegség következtében történt elhalálozások száma is eléri a 3500-at.

Kovászna megyében is a mellrák az egyik leggyakrabban előforduló rosszindulatú daganatfajta, a nők körében mintegy 67 új esetet vettek nyilvántartásba 2019-ben, de 904 eset továbbra is szerepel a statisztikákban, azaz nem tekinthetők gyógyultnak – közölte kérésünkre a Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság. A betegséggel küzdők száma változott az elmúlt években, 2014-ben szintén 67 új esetet diagnosztizáltak, a legkevesebbet 2016-ban, szám szerint 46-ot.

Bár idén a megyében nem szerveztek megelőzési programot, az orvosok a szűrés kiemelt fontosságára hívják el a figyelmet. Fontos a mell áttapogatása akár saját kezűleg, akár a nőgyógyász által, a 45 év feletti nőknek pedig kétévente ajánlott a mammográfia is. Utóbbit háziorvosi küldőpapírral ingyen is elvégzik. A Brassó megyei Maria Regina-kórház onkológus orvosa, dr. Filip Gheorghe elmondta: nagyon fontos az önvizsgálat, a fiatal lányoknak is meg kell tanítani, hogyan vizsgálják meg magukat, és amennyiben elváltozást észlelnek, keressék fel az orvost. Bár a mellrák inkább a változókorba lépő nőket érinti, nem kizárt, hogy fiatalabb nők, sőt lányok betegedhetnek meg. Ezért fontos az önvizsgálat – mondta az orvos.

Kovászna megyében egyébként a daganatos megbetegedések tekintetében első helyen a végbélrák áll, legutóbbi statisztikák szerint, két évvel ezelőtt 93 új esetet vettek nyilvántartásba. Ezt követi a tüdőrák 87 esettel, majd a mellrák 67 új esettel. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.