Hirdetés
Hirdetés

A megye jól teljesít

A megye jól teljesít Kovászna megye

Még ma és holnap lehet kitölteni online a népszámlálási kérdőíveket, ez a legbiztosabb módja annak, hogy úgy szerepeljünk a statisztikákban, ahogy mi szeretnénk: identitásunkat meghatározó anyanyelvvel, vallással. Ne hagyják az utolsó órákra a kitöltést, és amennyiben megteszik, azt a segítőpontokon tegyék – kéri Tamás Sándor megyetanácselnök és Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester, akik tegnap a Háromszéki területi RMDSZ Martinovics utcai székházában tartottak sajtótájékoztatót népszámlálás-ügyben.

Jól állunk, de nem annyira jól, hogy ne lehessen javítani rajta – derült ki az elöljárók által közöltekből. Kovászna megye Brassó és Hargita megyék mögött az országos 3. helyet tudhatja magáénak 64,2%-os aránnyal, de a magyarok között az arány jobb, Bodzavidéken alacsonyabb a számlálási kedv.

Hirdetés
Hirdetés

Sepsiszentgyörgy első a városok között, keddi adatok szerint 74,82%-os aránnyal. (Ez a szám azonban nem azt jelenti, hogy a város lakosságának 75%-a szerepel a statisztikákban, a szám az elvárt kérdőív-szám 75%-ára vonatkozik, ebben pedig benne vannak az esetleges második és lakatlan lakások is.) Kézdivásárhely a második, de mind a négy magyar város jól áll, hasonlóképpen a megye nagyközségei is. Ennél jobb és pontosabb adatokat fogunk tudni, ha 27-én este lezárul a népszámlálás első, önkitöltős szakasza, illetve azután 7 nappal, mikor a kérdőívek érvényességére vonatkozó adatok is ismertek lesznek.
Még mindig nagy a hibaszázalék, országosan kb. 10% a nem érvényesített adatlapok száma, ez igaz a megyére is, és mint Zsigmond József városi népszámlálás-koordinátor elmondta, az érvénytelen (hibás, hiányos kérdőívek) egytől egyig az otthon kitöltöttekből kerülnek ki. Az adatlapok helyenként meggondolkoztatják az embereket, hajlamosak ilyenkor feladni a kitöltést, de könnyen át is ugorhatnak egy-egy kérdést. Ezért is fontos az ARA-pontokon dolgozók tapasztalatát igénybe venni.

Antal Árpád arra kéri a lakosokat, hogy használják ki a főtéri ellenőrzőpontot, ahol a kérdőívek érvényességét azonnal lekérdezik, szükség esetén pedig segítenek az újra kitöltésben is. Ha mégis otthon töltenék ki az adatlapokat, akkor ne hagyják az utolsó órákra a műveletet, mert a rendszer leállhat. Szólítsák meg a külföldön élő rokonokat, a más városban tanuló családtagokat, ők is számláltassák meg magukat, mert őket személyesen nem találják meg a recenzorok. A diákok, fiatalok segítsenek az idősebbeknek a kitöltésben!

– Nekünk, magyaroknak, az a fontos, hogy végezzük el a saját munkánkat (a népszámlálási kérdőívek kitöltését) – hangsúlyozta Tamás. – A népszámlálás 2. szakaszának lezárulta után már csak különböző (személyi nyilvántartó, egészségügyi, nyugdíjpénztári) adatbázisok összefésüléséből származó adatokat töltik fel, és aztán arányosítanak, ebből az elmúlt 100 év tapasztalatai alapján sok jó nem származik – mondta Tamás Sándor tanácselnök.

A Nemzeti Statisztikai Intézet becslése szerint 19.000.023 ezer lakosa van az országnak, jelenleg 52,3%-uk van megszámolva, a maradék kb. 9 milliót kell a továbbiakban bevezetni az adatbázisokba. Akit a második szakaszban sem találnak meg, annak az adatait töltik fel. Az nem mindegy nekünk, hogy köztük a magyarok aránya milyen, mert ha ott nagy, a statisztikákban majd rosszabbul szerepelünk, mint a valóságban – magyarázta Antal.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások