Felhívás!

A medve mint vonzerő

A medve mint vonzerő Kovászna megye

A Vadon Egyesületet presztízséből és kiterjedt, jól működő kapcsolati hálójából fakadó megtisztelő feladattal ruházták fel: a szeptember 25. – október 14. között Budapesten megrendezendő Egy a természettel – Vadászati és természeti világkiállítás 2021. egyik pavilonjának berendezését bízták rá.

 

A szeptemberi rendezvényhez hasonló vadászati világkiállítást éppen 50 éve rendezett Budapest, az esemény kerek évfordulóján vállalkozott ismét a nem kis feladatra. Ebbe a nagyszabású szervezkedésbe vonták be a Vadon Egyesületet is. Magát a Kárpát-medencei vadászati értéktár elnevezésű pavilont is szentgyörgyi tervező, Damokos Csaba ötlete alapján építik meg, a benne bemutatott kiállítási anyag pedig a teljes Kárpát-medencéből származik.

Mint Demeter János, a Vadon ügyvezető igazgatója lapunknak elmondta, Erdélyből is jelentős anyag gyűlt össze, de annak középpontjában nem általában a vadászat áll: a tárlat a medve tematikájára épül, a medve vadászatának történelméhez és kultúrájához fűződő tárgyakat kutattak fel, gyűjtöttek össze: Szent Lászlót medvevadászat közben ábrázoló freskójelenet reprodukcióját, Bornemissza Anna 17. századi receptjeit, a dömösi apátság alapítólevelét (ebben írja, hány medvebőrrel kell adózni az apátság fenntartására), a vadászó nemesi családok fotóit, lőporos szarukat, gyönyörű ruharekonstrukciókat, középkori lándzsákat, tőröket, Széchenyi Zsigmondhoz kötődő emlékeket. A héten bemutatták a társrendezőknek és a főszervezőknek a pavilon teljes kiállítási anyagát, a következő lépésben kell azt tetszetős módon elrendezni. Ebben Demeter Jánosnak Kinda István, a Székely Nemzeti Múzeum muzeológusa és Baróti Hunor gyergyócsomafalvi dizájner segít. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások