Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A „málenkij robotról” szerveznek konferenciát Sepsiszentgyörgyön

A „málenkij robotról” szerveznek konferenciát Sepsiszentgyörgyön Kovászna megye

A malenkij robotról, azaz a fogolytáborokban zajló kényszermunkáról szervez konferenciát e hétvégén Sepsiszentgyörgyön a Historikus egyesület, a Volt Politikai Foglyok Egyesülete és a Pécsi Német Kör. A november 3-4-én zajló Kárpát-medencei konferenciának a Székely Nemzeti Múzeum ad otthont, de programjának részét képezi a koszorúzás a barcaföldvári haláltábor helyszínén lévő emlékműnél, és ez alkalommal új kiállítást is avatnak a sepsiszentgyörgyi ’56-os emlékmúzeumban.

Hirdetés
Hirdetés

Mint Benkő Levente történész-újságíró, a konferencia főszervezője elmondta, a kétnapos rendezvényen az 1944. évi tömeges székelyföldi elhurcolások, internálások témakörét járják körül, illetve feltérképezik az idevágó összefoglaló, illetve helytörténeti kutatásokat. A tudományos ülésszak ugyanakkor jó alkalom arra, hogy a székelyföldi kutatók erősítsék kapcsolataikat a Kárpát-medencében hasonló témában közlő kollégákkal, illetve arra is lehetőség lesz, hogy a résztvevők ismertessék a témába vágó kutatási eredményeket összefoglaló könyveiket, de más szerzők kapcsolódó köteteit is. Ugyanakkor az egyik szekcióban „Gulag-Gupvi – Múzeum és pedagógia” címmel arról a nagyon fontos témáról is szó esik majd, hogy miként lehet a történelmi eseményeket közel hozni a közönséghez, elsősorban az ifjúsághoz.

Pénteken a sepsiszentgyörgyi ’56-os múzeumban új kiállítást is avatnak Földvár, Foksány, Szovjetunió címmel, elsősorban a fogolytáborokra fókuszálva, ahová sok székely ember is került.

Szombaton, november 4-én már hagyomány, hogy megemlékeznek az áldozatokról a barcaföldvári fogolytábor helyszínén levő emlékműnél, illetve azon falvakban lévő emléktábláknál, ahonnan sokakat elhurcoltak: a körút állomásai Szárazajta, Olasztelek, Köpec, Miklósvár, Barcaföldvár, Hídvég, Uzon.

Fotó: terrorhaza.hu

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük