A magyarok nem értették jól

Tegnap megvolt az első próbatétel az általános iskolát végző diákoknak, de a kisérettségi román nyelvi vizsgájának mindkét szövegalkotási feladata problémát jelenthetett a nyolcadikosoknak, tudtuk meg a Plugor Sándor Művészeti Líceum magyar tagozaton is tanító romántanárnőjétől, Naum Roxanától.

Horia Lovinescu színdarabjának egy részletét kapták román nyelvi vizsgájuk első tételeként a tegnap képességvizsgázó nyolcadikosok. A kapcsolódó, szövegértésre és nyelvhelyességre vonatkozó kérdések után az első fogalmazásban azt kellett megindokolniuk, miért tartozik a drámai műfajhoz az idézet. A második tételben Alina Nelega irodalomkritikus és író szövegét (A fost odată un scriitor foarte încăpățânat) kapták, a saját szövegben pedig egy olvasás közben megtörtént esetet kellett részletezniük.

Naum Roxana szerint a diákok nem számítottak az A pontnál adott tételre, amely egyébként az utolsó lecke volt. De annak, aki komolyan vette a vizsgát, és tanult, nem okozott problémát – mondta lapunknak. – A második fogalmazásra vonatkozó feladatot viszont nehéz volt értelmezniük a magyar diákoknak, sokan el is hibázták emiatt.

A vizsga incidensek nélkül zajlott (de ha ezután valaki valamilyen rendellenességet szeretne jelezni, azt a minisztérium által e célra létesített 0800.801.100-as telefonszámon megteheti). Megyénkben az 1652 diákból 1571 jelent meg, 81-en hiányoztak. Holnap matematikából, pénteken pedig magyarból képességvizsgáznak a nyolcadikosok.

Értesüléseink szerint a Kovászna megyei dolgozatokat a szomszédban, Hargita megyében javítják, nálunk pedig a Beszterce-Naszód megyei nyolcadikosokét. Előzetes eredményeket június 25-én, véglegeseket 29-én közölnek.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.