Hirdetés
Hirdetés

A magyar nemzet kincse

A magyar nemzet kincse Kovászna megye

Nem csak egy épületet, a reményt sikerült nagy erőfeszítések árán, sokak munkája, hite és az anyaország anyagi támogatása révén megőrizni – fogalmazott Böjte Csaba ferences rendi szerzetes tegnap délután Kézdivásárhelyen, az enyészettől megmentett minorita rendház falai között összegyűlt népes hallgatóság előtt.

– Felsőháromszéken egyedülálló intézményt szeretnénk itt kialakítani, ahol – a céhes város hagyományai mentén – jókezű, szakképzett mesterembereket tanítanak majd ki – mondta Fejér László Ödön szenátor.

Kezdetben olyan szakvélemény is volt, amely szerint nem lehet megmenteni az épületet, amelyen a több évtizedes elhanyagolás, földrengések stb. súlyos nyomokat hagytak. Szőcs Gyula volt az, aki ebben a pusztulásközeli állapotában is merte vállalni a felújítását, mint elmondta, az óriási volumenű munkálat során arra is figyeltek, hogy az épület műemlék jellegére utaló jegyeket megőrizzék.

Hirdetés
Hirdetés

Az épület jó ismerőjeként sorolta a helyiségek egykori funkcióit Vargha Béla főesperes, és örömmel nyugtázta, hogy a már-már lehetetlennek tűnő tervet sikerült megvalósítani, Csaba testvér segítségével.

Köszönet illeti azt a hét háromszéki vállalkozót is, akik a kezdeményezés mellé álltak, és 30 ezer eurót adakoztak a felújítási tervek elkészítésére.

Bokor Tibor polgármester felidézte, hogy a Nagy Mózes Elméleti Líceum tanáraként, később igazgatójaként húsz esztendőn át nap mint nap látnia kellett, amint a szemközti épület, amely az egész magyar nemzet kincse, apránként megsemmisül. Óriási elégtétel, már-már csoda, hogy a román állam által jogtalanul visszautasított támogatási pályázat és egyéb buktatók ellenére, magyarországi finanszírozással megvalósulhat a felújítás, mondta.

Tamás Sándor megyetanácselnök hangsúlyozta: az épületet tartalommal kell megtölteni, abban a szellemben, amelyben Böjte atya évtizedek óta munkálkodik.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. szeptember 16., 20:04
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Csak nehogy ugy jarjunk mint az Udvarhelyiek,amikor elkeszul ;idegenek;veszik hatalmukba!A Balvanyos varat is megvarjuk amig szinte teljesen eltunik????????????????

 • User
  Dátum: 2021. március 16., 11:40
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Kár a szép épületért!
  Ma észleltem, le is fotóztam, hogy a minorita rendház lábazatáról málik a vakolat. De durván. A tenyerem beférne. Egyébként több helyen is ugyanez a helyzet, csak ez a legnyilvánvalóbb. Itt egy szakmai hibát követtek el: nem lett volna szabad a térkövet nekirakni a lábazatnak, mert az teljesen elzárja a talajból kipárologni akaró nedvesség útját és belekényszeríti a falba. Van egy restaurátor kézikönyvem, ahol ezt első számú szabályként írják le. Ezt, legalábbis a lábazatot, csupán mészvakolattal lett volna szabad bevakolni. Azon nem kristályosodik ki a salétrom. Kár a szép épületért!