Felhívás!

A legjobbakat méltányolták

A legjobbakat méltányolták Kovászna megye

Az idén 135 éves EMKE 1992 óta osztja ki díjait a közművelődés, kultúra, művészet legkülönfélébb területein kiemelkedő tevékenységet végző személyeknek, méltányolva azt, hogy szakmai teljesítményükkel, emberi magatartásukkal hozzájárulnak Erdély hírnevének öregbítéséhez.

Szombaton, a kolozsvári Kétágú templomban megtartott ünnepségen, a még szigorúbb korlátozások előtt legalább közösségben, Széman Péter frissen újraválasztott EMKE-elnök kezéből vehették át kitüntetésüket az idei díjazottak.

Az EMKE elnökségének 2015-ös döntése értelmében a lehetséges 16 közül minden évben csak 12 díjat adnak át, így adva még nagyobb súlyt, jelentőséget a kitüntetésnek, melyet Venczel Árpád szobrászművész Parasztmadonna című alkotásának kisebbített másolata és Venczel Attila képzőművész Imecs László grafikus tervei alapján készített oklevele testesít meg. A díjazottak névsorában két háromszéki személyiség lelhető fel: egyikük a bodosi születésű Egyed Ákos történész, akadémikus, aki a tudományosság terén, az Erdélyi Múzeum Egyesület (EME) megújításában és a Kolozsvári Akadémiai Bizottság (KAB) létrehozásában végzett munkája elismeréseképpen életműdíjat vehetett át. Ugyanakkor Lőfi Gellért, a Plugor Sándor Művészeti Líceum hegedűtanára és több kórus karnagya is Nagy István-díjat kapott az erdélyi magyar kórusmozgalomban, a közösség érdekében kifejtett kiemelkedő művészi és kiváló, önzetlen oktató tevékenységéért. (A vele készült interjúnk a 10. oldalon olvasható.) Kolléganője, Karácsonyi Gabriella méltatását Tóth-Guttman Emese, az Erdélyi Magyar Dalosszövetség elnöke olvasta fel.

A járványügyi szabályokat betartó ünnepséget, melyen csak a kitüntetettek és méltatóik vettek részt, a nagyközönség élő Facebook-közvetítésben követhette. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.