Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

A kultúrára éhezők viadala lesz

A kultúrára éhezők viadala lesz Kovászna megye

A Szent György Napok és az azt megelőző kulturális hét forgatókönyvét mindig több változatban is elkészítik a szervezők, de a jó hír az, hogy egyre több programpont le van szervezve már részleteiben is. Az április 23-tól 29-ig tartó kultúrhét ezen programjait ismertette a tegnapi sajtótájékoztatón Antal Árpád polgármester és Vargha Fruzsina alpolgármester, valamint a Cimborák Bábszínház igazgatónője, Péter Orsolya és Erdély András, a rendezvénysorozat szóvivője.

Bár elviekben akár az előző évekéhez hasonlóan lehetne megszervezni az idei Szent György Napokat, a korlátozások előre nem látható teljes eltörlése miatt a szervezőknek sokkal kevesebb idő állt a rendelkezésére ahhoz, hogy kisakkozzák, hol milyen produkció kaphat helyet – mondta bevezetésképpen Erdély András.

Hirdetés
Hirdetés

Annyi bizonyos, hogy a 100 tagú cigányzenekar két koncertjére elkelt az összes jegy, azaz 4306, ami nagyon jó hír, közölte Antal Árpád. Kifejezte meggyőződését, hogy a szentgyörgyiek és az ide látogató vendégek is jól fogják érezni magukat, hiszen láthatóan hiányzik mindenkinek a találkozás, a közösségi együttlét.

Vargha Fruzsina két színházi produkcióra hívta fel a figyelmet, amelyre már hétfőtől lehet je-gyet venni: a Yorick Stúdió Lázadni veletek akartam előadása, amelyet a Tamási Áron Színházban láthatnak az érdeklődők és a Csíki Játékszín Valahol Európában című produkciójára, amely Radványi Géza azonos című filmjének musicalváltozata, ennek a Sepsi Aréna lesz a helyszíne.

Mindenki színházba, bábszínházba, koncertre menne

A magyar és román színházterem mellett a moziba is befurakodik a kultúrhét, az EMÜK szervezésében Szilágyi Varga Zoltán grafikusművész kiállítását és animációit láthatják majd e rendhagyó környezetben, az alkotó is itt lesz ez idő alatt. A Háromszék Táncegyüttes stúdióterme, a Magma Kortárs Kiállítótér, más kulturális intézmények terei, a templomok és a vendéglátóegységek is teret adnak a kultúrának. Egy rendkívüli klasszikus zenei koncertnek is örvendezhetnek a vájt fülűek, április. 24-én a Krisztus király templomban Cesar Alvarez karnagy és Artur Kaganovsky világhírű hegedűművész, valamint csíki, aradi, nagyváradi zenészek közreműködésével mutatják be a Nyolc évszak című produkciót. Erre a jegy 40 lejbe kerül.

Nagyon sok gyermek -és ifjúsági programot foglal magába a kulturális hét, a programkínálatot jelentős részben a Cimborák Bábszínház biztosítja, amely 2019-ben nagy show-t rendezett a Szent György lovag és a sárkány küzdelméből. Ez az egyik idei „piros” program – azaz elmarad. Hogy miért? Péter Orsolya, a bábszínház igazgatónője szerint attól féltek, hogy már nem lehet úgy játszani, mint korábban, ráadásul nem is maradt idejük a nagyon sok szakmai munkával járó felkészülésre. Jövőre viszont szeretnék újragondolni a projektet – mondta. A Szent György-legenda más formában azonban jelen lesz a kultúrhéten, bábszínházi adaptációját 23-án és 24-én játsszák, de ugyanez a motívum feltűnik a Benedek Elek meséje alapján készült Feketeország című darabban is.
Idén hangsúlyosan ajánlják az érettebb gyermekeknek, ifjaknak, felnőtteknek is a bábszínházi műfajt: a zsámbéki Fabók Mariann bábos Mikszáth Kálmán Fekete kakas című novellája alapján készítette egyszemélyes előadását 14 éven felülieknek, ez április 25-én és 26-án este a román színházban látható. A pécsi MárkusZínház pedig felnőtt produkcióba (16 +) ültette át Rejtő Jenő Vesztegzár a Grand Hotelben című regényét. A két és fél órás előadást, amiben irodalom, színház és képzőművészet ötvöződik, 27-én és 28-án játsszák a bábszínház stúdiótermében.

Minden napra egy előadás – vagy kettő

A teljesség igénye nélkül szemlézzük a műsort. A Yorick Stúdió vasárnapi előadását kedden (26-án) hétfőn szintén a Tamási Áron Színházban a Gyulai Várszínház Karády zárkája című darabja követi, kedden pedig a marosvásárhelyi színház Tompa Miklós társulatának zenés vígjátéka, Római tragédia címmel, ez tulajdonképpen A szabin nők elrablása című bohózat átdolgozása. Szerdán szintén a Gyulai Várszínház Mi lennék nélküled? színpadi műve van műsoron, amely Jászai Mari emlékiratainak felhasználásával kíván tükröt tartani a jelen kulturális életének.
Csütörtökön érdekes színházi kísérlet zajlik nyílt téren az Andrei Mureșanu Színház szervezésében, ennek műfaji meghatározása performansz és installáció, címe #acedesiguranta@Tik-tok, és megmagyarázza, miért könnyebb a fiataloknak a közösségi hálón, online kifejezni gondolataikat, érzelmeiket, mint egy közel álló személynek személyesen. Pénteken 29-én a Magic Puppet társulat a zenés színház és a bábszínház elemeit tartalmazó szatirikus vígjátékkal lép fel, A románok történelme dióhéjban, ami a nemzeti identitást tapogatja körbe.
És még egy koncertre is felhívnánk figyelmüket: 26-án az unitárius templomban Kortárs című előadásával lép fel a szentgyörgyi Evilági együttes.

A „harcot” meg kell vívni

Idén eltörölték azt a korlátozást, mely szerint a diákoknak, nyugdíjasoknak és nagycsaládok tagjainak járó félárú jegyek legfeljebb a 20%-át tehetik ki az összes eladható jegynek. Ellenben ezeket a csak a kulturális szervezőirodában lehet beszerezni, érvényesíteni. Nagyon ajánlott igyekezni, hogy ne fogyjanak el a helyek az azonos időben online is zajló vásárlás miatt. A jegyek többsége 30 lej (színházi előadásokra), online az az eventim.ro oldalon vásárolhatók meg, személyesen pedig a szervezőirodában. A bábszínház előadásaira a jegyek 10 lejbe kerülnek, és ezeket telefonon lehet foglalni Csüdöm Eszter közönségszervezőnél (tel.: 0755.335.400). Érdemes sokszor rápillantani a www.szentgyorgynapok.ro honlapra, ahol minden programot, elérhetőséget, újdonságot megtalálnak a rendezvénysorozattal kapcsolatban.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. március 17., 11:16
  ÉRTÉKELÉS: 5

  A fiataljaink ha nem a kulturaban kepzelik el a jovojuket akkor itthon rajuk meg az ehhalal var, mert Szentgyorgyon minden tevekenyseg csak errol szol. Megelhetest azt nem kinalnak a fiataloknak, hanem nyakrafore kulturalis tevekenyseget kulturalis tevekenysegre halmoznak, az ehsegiket sosem lehet csillapitani, hogy masnak is juthasson lehetoseg.

 • User
  Dátum: 2022. március 17., 11:01
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Kultúrát fújják minden nap, de a sepsiszentgyörgyi tanulók házát meg egyáltalán nem veszik számításba. Ott meg szép lassan tünnek el a szakok, pár felkapott szakkör van ott még.
  Talán azért nem támogatják, mert oda ingyenesen lehet részt venni és attól nem telik meg senki zsebe?

 • User
  Dátum: 2022. március 18., 9:07
  ÉRTÉKELÉS: 5

  A bolond is latja, hogy a kultura eroltetesevel akarjak a figyelmet elterelni a mindennapi megoldatlan gondokrol. Ennek resze a Szent Gyorgy Nap is, amivel sajnos a lakossagot nagyon meg lehet vezetni, follyon a sor es foggyon a miccs alapon.

  • User
   Dátum: 2022. március 18., 12:10
   ÉRTÉKELÉS: 4

   jo jo de ha ot is hivjatok csak akkor tegyetek meg ha legalabb a kapu elott van egy neki fentartott szabad pottyantos muanyag budi felallitva mert ha mar a kapualjban elkezdi dudoraszni a csabi kakkalna nevu szamat akkor hanem mindent oxexarik odabent

 • User
  Dátum: 2022. március 18., 16:39
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Minimálbérből nem lehet kultúrára áldozni! Aki nem született szerencsés csillag alá, annak marad a manele, utcazene, miccs és vizezett sör!😤😢
  Az adófizetők pénze mire megy el?!