Felhívás!

A kovásznai Írisz Boltban

A kovásznai Írisz Boltban Kovászna megye

Több mint egy éve nyílt meg Kovásznán, a Gábor Áron utcában az Írisz Ház égisze alatt működő Írisz Bolt, ahol a Hollandiából érkező, minőségi új és használt ruhák árusításával, kategorizálásával munkalehetőséget biztosítanak a város fogyatékkal élőinek. Azonban kiderült: a kereskedelmi egység anyagi helyzete nem annyira fényes, és elkelne a támogatás az intézménynek.

Deák Csaba üzletvezetőtől és Deák Judit önkéntestől megtudtuk: 7, fogyatékkal élő személy dolgozik az üzletben, és különböző teendőket (címkéző, kasszás, biztonsági őr stb.) látnak el a kereskedelmi egységben. Az itt dolgozók és az úgynevezett „külsősök” (vagyis nem alkalmazottak) nem csak munkát vagy épp fizetést kapnak, hanem vallási táplálékban is részesülnek, mivel hetente tartanak nekik áhítatot Orbán Lajos és Orbán Judit vajnafalvi református lelkipásztorok. A szociális integráció mellett kirándulásokon és közös rendezvényeken (pl. miniszilveszteren) is részt vesznek.

Ám a vezetők a több mint egy­éves tapasztalat függvényében felhívták a figyelmet, hogy anyagiak terén nem állnak a legfényesebben.
– Félreértés ne legyen, rengeteg támogatónk van, főleg a civilek és egyházak, köztük Balogh Zoltán református esperes, sőt a polgármestertől is ígéretet kaptunk, hogy a törvényes keretek közt segíteni fogják az intézményt. De kiemelném Makkai Péternek, az  Írisz Házat vezető igazgatónak a munkásságát, mivel az ő hozzájárulásával jöhetett létre a bolt, ami nagyon fontos, elvégre Orbaiszéken csak itt van lehetősége a fogyatékkal élőknek az alkalmazott munkára, és fogyatékkal élő, Kovásznán közel 300 személy van – mondta Deák Csaba.

– Sajnos, a cégek már nem ennyire segítőkészek. Decemberben kerestük meg a kovásznai vállalkozásokat, hogy támogassanak adójuk 2 százalékával, vagy a jövedelemből származó adóval, vagy épp 50 lejjel, vagy bármivel. De egyikük sem jelezte támogatási szándékát. Pedig SEAP-on is ott vagyunk, elérhetnek – részletezte Deák Judit.
Mint a vezetők kifejtették: kínálatuk bőséges, és az árak is zsebbarátok, mert a márkás, olykor több száz eurós ruhaneműket 20-30 lejért is meg lehet kapni, valamint a turkálók részére is árusítják a használt termékeket.

– Mindenképp fontos tudatosítani az emberekben, hogy érdemes tőlünk vásárolni. Ha csak egy felsőt vesznek is, a pénzük jó helyre megy, hiszen fogyatékkal élőket segítenek ezáltal, akik másképp nem jutnának munkához – jegyezte meg Deák Csaba, hozzátéve, hogy az Írisz Bolt nem egy jövedelmező vállalkozás, hanem segítség a fogyatékkal élőknek, akik így kijöhetnek otthonról, azt érezhetik, hogy fontos részei a társadalomnak, és szocializálódhatnak.
És az ott dolgozó fogyatékkal élők bizony szeretik az Írisz Boltot. Kovács Bálint János biztonsági őrként dolgozik már több mint egy éve, és azt mondja, nagyon szereti a munkáját. Butyka Imre december óta címkéz az üzlet részlegen, és úgy érzi, jó munkahelyet talált. Bende Enikő kasszás, aki az Írisz Bolt előtt nem volt alkalmazásban, azt mondja, hamar beletanult a szakmába, és rengeteget fejlődött a másfél év alatt.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.