Hirdetés
Hirdetés

A kormánypénz a mi pénzünk!

A kormánypénz a mi pénzünk! Kovászna megye

Vehemensen reagált Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere Sebastian Cucu prefektusnak arra a múlt heti sajtótájékoztatón elhangzott kijelentésére, miszerint az elmúlt években rengeteg kormánypénz, 540 millió lej áramlott a Helyi Fejlesztési Programon keresztül Kovászna megyébe iskolák felújítására, de felemlegette az Országos Befektetési Ügynökség által finanszírozott Sepsi Arénát és kézdivásárhelyi fedett korcsolyapályát is.

Legutóbbi sajtótájékoztatóján a sepsiszentgyörgyi elöljáró újságírói kérdésre válaszolva fejtette ki véleményét a prefektus állításait illetően. Két okból is megalapozatlannak, felháborítónak találta azokat. Egyrészt, mert az Aréna felépítéséért, de a pénzforrások ideirányításáért a kormány képviselője sem sokat, sem keveset nem mozdított, Cucu prefektus sportügyekben egyébként is inkább keresztbetenni igyekezett a városnak, például akkor, amikor az a municipiumi stadiont és sportbázist akarta átvenni, rótta fel Antal Árpád.

– Másrészt viszont a kormány által osztogatott pénz a mi pénzünk – nyomatékosította az elöljáró, és részletesen elmagyarázta, miért látja így. – Minden kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy az önkormányzatoktól elvegyen pénzeket, és azokat ő ossza szét a saját politikai céljainak megfelelően. Ez minden országban kicsit így van, de nálunk nagyon így van – fogalmazott.

Hirdetés
Hirdetés

Meglátásában az elmúlt években a kormány ilyen szempontból kiemelten támogatta a megyei tanácsokat, valamint a községi önkormányzatokat, mert előbbiek elnökei közül 28, utóbbiaknak 70%-a az ő politikai táborából való. A költségvetés legutóbbi kiegészítésekor pedig az összeg 55%-át tulajdonképpen félretette egy tartalék­alapba, amelyből eseti elbírálás alapján kormányhatározattal utalhat majd különböző célokra.

– Minket viszont kicsavartak, elvették a pénzünket – mondta Antal a városi önkormányzatokról szólva, hiszen azok 90%-ban az ellenzéket képviselik, legalábbis a nagyobb városokat tekintve. – Miért is kell nekünk a PNDL-től pénzt pályázni? Mert ha az a pénz nálunk maradna, ugyanúgy felújítanánk az iskolákat, csak egy csomó bukaresti utat, időt, energiát megspórolnánk. Az a pénz jár nekünk, mert a miénk, viszont rengeteg munkával jár, hogy visszaszerezzük. Azt kellene megkérdezni a prefektustól, ténylegesen ő mit tett azért, hogy a bukaresti források ide áramoljanak. Semmiben sem segített, ő csak a kéziféket húzta. Mi köze neki az Arénához? Az önkormányzat adta a területet, elkészítette a terveket, finanszírozta a 20%-át, kiharcoltuk egy olyan konjunktúrában, amikor lehetett – zárta a témát a polgármester.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük