Felhívás!

A kórház is tesztelhet már

A kórház is tesztelhet már Kovászna megye

Sepsiszentgyörgyön, egy Állomás-negyedi ingatlanban, mely egy hónapja még raktár volt, a héten megkezdheti működését a Kovászna Megye Tanácsa és a HS Timber Group hozzájárulásával felszerelt, a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház alárendeltségében működő PCR-tesztelő gépsor – jelentette be a tegnapi online sajtótájékoztatón Tamás Sándor tanácselnök, András-Nagy Róbert kórházmenedzser és Roșu Mátyás orvosigazgató.

Közel egy hónapja 300 ezer lejt különített el a megyei tanács, ebből 180 ezer lejbe került a labor felszerelése, a maradék 120 ezer lejből a kórháznak 1000 teszt elvégzéséhez szükséges fogyóanyagokat szereztek be. A HS Timber Production a maga során 100 ezer euró értékű gépsorral járult hozzá a labor üzembe helyezéséhez – részletezte a sajtótájékoztatón Tamás Sándor.

András-Nagy Róbert elégtétellel jelentette be, a kivitelezésre megjelölt negyvennapos határidőnél sokkal hamarabb, két és fél hét alatt sikerült beindítani a labort. Óriási előrelépést jelent a kórháznak, a térségben hasonló, 2-es biobiztonsági szintű laboratórium (a legmagasabb, 5-ös szintű Vuhanban van) közintézményben nincs is, de a magánszférában is csak egyet tartanak számon, amely ennél korszerűbb. Teljesen automatizált gépsoron mennek végig a tesztek, csak a minták előkészítéséhez kell minimális emberi munka.

Roșu Mátyás orvosigazgató szerint a járvány lecsengése után is rendkívüli haszna lesz a labornak más betegségek vírusainak, baktériumainak azonosításában: a Lyme-kórt, különböző influenzatípusokat, agyhártyagyulladást, daganatos betegségeket, a vérképző rendszerek betegségeinek korai diagnosztizálását segíti majd elő.

A héten kezdődik a személyzet betanítása: négy munkatársat képeznek ki, akik akár két váltásban is dolgozhatnak, ha szükség van rá. Csütörtökön már elvégezhetik az első tesztelést, az országos, COVID–19 diagnosztizálására akkreditált rendszerbe június elején kerülhet be a kórház. Addig elsősorban az első vonalban dolgozó kórházi személyzetet, a sürgősség, a gyermek- és fertőző osztály dolgozóit tesztelik újra, illetve a sürgősségre beutalt betegeket, viszont ha esetlegesen pozitív teszteredményt kapnak, azt ellenőrzésképpen meg kell ismételtetni egy akkreditált intézményben. Egy mintával nyilván nem érdemes beindítani a 48 minta elemzésére alkalmas gépet, de másnapra mindenképpen várható az eredmény.

– Ez nem egy kereskedelmi célú labor – mondta András-Nagy Róbert, de egyelőre a tesztelést a biztosító nem téríti, tehát nem lesz ingyenes, csak azoknak, akiket különböző országos programokon belül vonnak be a tesztelésbe.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. május 13., 15:41
    ÉRTÉKELÉS: 0

    Jól jönne egy olyan infó hogy aki repülővel érkezett az országba hogyan juthat a saját megyébe és mi az eljárás ha intézményes vagy otthoni karanténba kell kerüljön. Köszönöm.