Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

A kis iskolák jól járhatnak

A kis iskolák jól járhatnak Kovászna megye

Bár még csak a minisztériumi rendelet tervezetére hagyatkozhatnak az iskolaigazgatók, amikor az előkészítősöket osztályokba sorolják, a módszertanon nyilván sokat törték a fejüket, hiszen az említett dokumentum szerint a leendő iskolásokat sorshúzással vagy ábécésorrend szerint osztják el, mellőzve a személyes preferenciákat, melyek érvényesítéséért a szülők többnyire minden követ megmozgatnak.

A tervezet szerint hétfőn, azaz február 24-én az iskoláknak ki kell függeszteni, hogy az ajánlott módszerek közül melyiket választják: ábécésorrend szerint osztják el a gyermekeket (figyelembe véve a fiú–leány-arányt is), és az így kialakult osztályokat sorshúzással osztják el a tanítónők között, vagy a tanítóknak sorsolják ki a gyermekeket.

– Megeshet, hogy ez a cikkely kikerül majd a végleges módszertanból – valószínűsíti Fekécs Károly, a Váradi József Általános Iskola igazgatója –, mert egyes érdekeket sérthet, elsősorban bukaresti nagy iskolákban, de ha mégis megjelenik, a vezetőtanácsra van bízva a választás.

Ő maga úgy látná jónak, ha elsősorban a körzetben lakó gyermekek kerülnének be, az elosztáskor pedig a tanfelügyelőség által javasoltaknak megfelelően, a tanítónők között sorsolással osztanák el a gyerme­keket.
Hogy az alternatív, vagyis a step by step osztályban, ahol mindig jelentős túljelentkezés van, milyen kritérium érvényesül, ebben a pillanatban még nem tudni, de útmutatást kértek a módszertani központtól, mondta Balázs Réka szakmai vezető. A korábbi években olyan objektív szempontok szerint döntöttek, hogy ki lakik a körzetben (még ha csak papíron is, mert a szülők élnek a kiskapu lehetőségével), vagy kinek járt már nagyobb testvére step-osztályba.

Hirdetés
Hirdetés

Ugyanerről Szőcs Emesét, a Nicolae Colan-iskola igazgatónőjét is megkérdeztük: a Waldorf-tagozaton is elsősorban a törvény adta kritériumrendszert érvényesítik, másodsorban a vezetőtanács által megállapított szempontok szerint szelektálnak, sajnos, mindig vissza kell utasítaniuk néhány gyermeket.

Akik Waldorf-óvodában jártak, akiknek náluk van testvére az alternatívában, az szinte biztosan bekerül.

Szerencsés helyzetben van a Mikó-kollégium, mondta Kondor Ágota igazgatónő, mert olyan kitűnő oktatógárdája van, hogy bárkihez kerülnek majd a gyermekek sorshúzással, meg lehetnek elégedve a szülők. A Mikóban viszonylag ritkán került sor arra, hogy egyes osztályokban a túljelentkezés miatt a belső szabályzatban foglaltak szerint még szelektálni kelljen, de lehet, hogy egyes iskolákban nagyobb gondot is okozhat ez a módszertan – vélekedett. Azt is elmondta, bár előfordult, hogy a szülők előre megformált véleménnyel, esetleg ellenérzéssel voltak a nekik jutó tanítónővel szemben, de pár hét alatt ez nyomtalanul elmúlt.

A Mikes Kelemen Elméleti Líceum vezetője, Már István szintén azt reméli, nem maradnak benne a rendeletben ezek az eljárások, amelyek akár kedvezőek is lehetnek, de inkább a kis iskoláknak. Hiszen ha a szülő nem választhat a gyermeké­nek pedagógust (erre inkább a sokosztályos, nagy iskolákban van esély), akkor meglehet, marad a kisdiák a saját körzetében, a városszéli iskolában. Elméletileg igazságos a módszer, ismerte el, gyakorlatilag kevésbé.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük