Hirdetés
Hirdetés

A holokauszt háromszéki áldozatai

A holokauszt háromszéki áldozatai Kovászna megye

Történelemtanárok és diákjaik, valamint a zsidó közösség tagjai néma főhajtással, mécsesekkel és virággal emlékeztek meg Sepsiszentgyörgyön a holokauszt áldozatairól a holokauszt romániai emléknapján.

Hirdetés
Hirdetés

A Holokauszt-emlékparkban szervezett megemlékezésen, az emlékfal előtt idézték fel a történelmi eseményeket, azoknak a háromszéki zsidóknak az emlékét, akiket 1944–1945-ben deportáltak, és akik a náci haláltáborokban lelték halálukat. Sike Attila, a sepsiszentgyörgyi zsidó közösség részéről szólalt fel, és kiemelte: soha nem történhet meg még egyszer ugyanez, nem szabad hagyni, hogy embereket így semmisítsenek meg. Elmondta: Háromszékről mintegy 611 felnőttet és 52 gyereket deportáltak, akik nem érkeztek meg Auschwitzba, ugyanis már Birkenauban kivégezték őket. Az ők emlékére hozták létre a parkot, amely a jeruzsálemi Jad Vasem park részét képezi. Ide állították fel az emlékfalat is, továbbá ültettek fűzfákat az elhurcolt felnőttek emlékére. Az 52 zsidó gyermek és fiatal emlékére tujákat ültettek nyolc évvel ezelőtt, idén pedig gránit sírkövet is állítanak.

Herman Rosner, a sepsiszentgyörgyi zsidó közösség képviselője nem tudott jelen lenni a megemlékezésen, de üzenetében arra figyelmeztetett, hogy soha többé nem történhet meg az, ami a zsidókkal történt a második világháború idején. Azt is kiemelte: október 9-e nem csak a holokauszt romániai emléknapja, hanem a zsidók egyik fontos ünnepe, az engesztelés ünnepe is, ami a megbocsátást is jelenti. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, ami történt, és meg kell akadályozni az emberiség elleni bűncselekményeket – üzente.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. október 10., 7:38
    ÉRTÉKELÉS: 5

    Es meg volna egy kerdesem,a zsido kozosseg fele. Mondjatok, hogyan tortenhetett meg az, hogy Adolf Hitler, akirol koztudott, hogy egy hajlektalan szalon tengette eletet, eljutott odaig, hogy a naci part vezere es Nemetorszag fuhrere valjek belole ?! Vajon kiknek a penzen jutott ilyen poziciohoz ?! Oszinte valaszt varok ezekre a kerdesekre.