Felhívás!

A Hó ünnepe Kovásznán

A Hó ünnepe Kovásznán Kovászna megye

Vannak, akik tévesen úgy hiszik, hogy Kovászna az idősek üdülővárosa, ám ezen feltevésre hivatott rácáfolni a szombaton megrendezett Hó ünnepe is, amely óriási népszerűségnek örvendett, mind a helyi, mind a megyén túli, fiatal, középkorú és idős korosztályok körében. A rendezvényen korcsolya-, szánkó-, sí- és snowboard versenyekkel várták az érdeklődőket, este pedig tábortűzzel és after partival zárult a mozgalmas nap.

Szombat délelőtt nagy volt a nyüzsgés a Lőrincz Zsigmond-sípálya alatt: a téli sportok kedvelői mondhatni egymás után vonultak fel a Hó ünnepére. Talán a hosszú hétvége, a pénteki, román fejedelemségek egyesülésének ünnepe, vagy a rendezvényt megelőző sikeres hírverés lehetett az oka, de a Kovászna megyei rendszámú autók száma messze alulmaradt a Brassó, Buzău, Bukarest, Kolozsvár rendszámmal ellátottakhoz képest.

Hetek óta dolgoztak a terepen

A hangulat egy kisebb fesztivált idézett: a kapun betérve a korcsolyapályánál zajlottak a különböző korosztályokat mozgósító korcsolyaversenyek. A sípályánál sorakoztak a versenyzők, síelni, snowbordozni vágyók. És magasságtól függetlenül lehet nem volt olyan domb a környéken, ahol legalább egy-egy szülő a gyerekével, vagy párok egymás társaságában ne szánkózott volna.

Sokan voltak olyanok is, akik a tea, forralt bor társasságban hallgatták a Kovásznai Ifjúsági Fúvószenekar zenéjét, esetleg közös fényképeket készítettek a Hó ünnepének kabalájával, a pályán bandukoló, gyerekekkel pacsizó Hóemberrel. Bár az időjárás inkább a kellemes telet idézte, a pályára nem lehetett panasz, hiszen az önkormányzat már messze a rendezvény előtt előkészítette a terepet.

– Január kezdete óta folyamatosan, minden éjszaka 4 hóágyúval dolgozunk azon, hogy az időjáráshoz képest a lehető legjobb legyen a hó minősége a pályán. Az 1000 méteres sípályának a kezdő része teljesen, míg a haladó, meredek szakasz egy része használható. Ugyanakkor az idei téli szezonra új szőnyeget vásároltunk a korcsolyapályához, hogy ezáltal is jobbá tegyük az élményt a vendégek számára – avatott be a technikai részletekbe Jeszenovics Róbert Károly alpolgármester.

Síbakancsból és borból sosem elég

A sípálya iránti érdeklődést leginkább talán azzal lehetne szemléltetni, hogy mekkora volt a keletje a bérelhető felszereléseknek, illetve a sípálya aljában levő pubban mennyire fogyott az áru.

A bérelhető sí-, korcsolya-, szánkó felszerelésekért mindig akadtak sorban állók. A bérbe adást intéző Kondráth Botond és Gáspár Csongor arról tájékoztattak, hogyha 35-40-es méretben száz pár sífelszerelésük lett volna, az is mind gazdára talál, ugyanis ezekre mutatkozott a legnagyobb a kereslet. Elmondták: a bérlők több mint fele megyén túli, mivel a helyiek inkább maguk hoznak felszerelést. Azon kérdésünkre, hogy az esetleges rongálás esetében mi a teendő, tudatták, hogy a büntetés függ a bérbe adott holmi állapotától is, de a tegnap olyan eset is akadt, hogy valaki tönkre tett egy új szánkót: az illető adatait lejegyezték, a további lépések megtétele majd az önkormányzat dolga.

A pubban szó szerint kígyóztak a sorok a pult előtt. Imreh Levente csaposnak és munkatársainak volt olyan időszaka, hogy szinte egy percig sem pihentek. Imreh Levente kérdésünkre elmondta, hogy összesen 50 liter bort főztek fel 70 fokra húsz perc alatt, és átlagosan fél óra elmúltával készíthették a következő rendet. Emellett a teának is nagy volt a keletje, hiszen 200-300 adag is elfogyott. De a ropik is népszerűek voltak: pénteken rendeltek 240 zacskó csipszet, ami szombat délre szinte elfogyott.

A vásárlók a pubban, vagy épp a szabadban is helyet foglalhattak, ahol nem csak az erdei tájban, hanem a flekken készítésében is gyönyörködhettek.

Nyitás az élményturizmusra

Az egésznapos rendezvényt a napközben megtartott versenyek díjazásával folytatták. Este fáklyás sílevonulást tartottak, majd tábortüzet gyújtottak, ahol a vállalkozó kedvűek szalonnát is süthettek a lángok melegénél. A Hó ünnepét szabadtéri bulival zárták, ahol Dj. Soundnoise (Sinka Norbert) biztosította a hangulatot.

– Sokan, tévesen, úgy gondolják, hogy a fürdőváros csak az idősek üdülője, de erre rácáfolt a Hó ünnepe is, ami bizonyítja, hogy Kovászna kimozdult a hétvégi élményturizmus irányába, hiszen amint a helyszínen is látni: számos fiatal, vagy épp gyermekes család érkezett a rendezvényre – mondta Gyerő József kovásznai polgármester. Az elöljáró megjegyezte, hogy a városvezetés nyitott az élményturizmusra, amelyre az igényt az is igazolja, hogy hétvégére teljes kapacitással működtek a magasabb besorolású szállodák.

A polgármester a főszervező helyi önkormányzat nevében köszönetét fejezte ki a társszervező Sport for All és Fiatalok Kovásznáért egyesületeknek.

Gyakrabban is lehetne

A nagy forgatagban néhány érdeklődőt kérdeztünk a rendezvényről, akik mind dicsérő szavakkal illették a Hó ünnepét. Mihai Nicolae, Licuian Moisanu, Ionuț Bunda mindnyájan Buzău megyéből érkeztek, első alkalommal jártak Kovásznán, és mint mondták, alternatívát kerestek a Prahova völgyére, így esett a választásuk a kovásznai sípályára. Mint megjegyezték: szállást nehezen találtak, mert szinte minden panzió tele volt, de végül sikerrel jártak. Összességében dicsérő szavakkal illették a Hó ünnepét, és terveznek még visszatérni Kovásznára.

Deme Zsolt Szentkatolnáról érkezett a Hó ünnepére, azt mondta, legalább 25 éve nem járt a lábán korcsolya, de pár napja, amióta Kovásznán járt, megjött a kedve a korcsolyához. Szerinte sokkal jobb szabad ég alatt korcsolyázni, mint egy fedett pályán

A sepsiszentgyörgyi, de kovásznai születésű Dávid Előd síversenyre is benevezett, igaz, mint mesélte a 3. kapunál kiesett, de nem a verseny, hanem az élmény miatt érkezett Kovásznára. Szerinte gyakrabban kellene ilyen Hó ünnepét szervezni, hiszen a jelelevők számából úgy ítélte meg: lenne rá kereslet.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások