Felhívás!

A hároméves zöld terv

A hároméves zöld terv Kovászna megye

Pénteken Antal Árpád szentgyörgyi polgármester és Simion Crețu, a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség igazgatója a polgármesteri hivatalban egy közös sajtótájékoztató keretében írta alá Sepsiszentgyörgy történetének legjelentősebb és legnagyobb értékű pályázatát, melynek célja a városi közlekedés átfogó modernizálása és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése.

A 127 millió lej értékű európai uniós támogatásból megújul a város tömegközlekedése, de a gyalogosoknak és a kerékpárosoknak is van, amit nyújtani a korszerű, környezetkímélő és biztonságos helyváltoztatáshoz.

A 2007–2013-as ciklusban is nagyon sok pályázatból fejlődött Sepsiszentgyörgy, mondta bevezetésképpen Antal Árpád, így az új városközpont, több iskola felújítása, a régi szeméttelep bezárása és a környék rendezése, a víz- és csatornahálózat bővítése, cseréje is uniós pénzalapokból valósult meg. Ebben a fejlesztési időszakban (2014–2020) azonban a mobilitás áll a fejlesztés középpontjában, az új infrastruktúra megvalósítására és eszközök vásárlására fordítható pénz több, mint az egész előző ciklusban lehívott teljes összeg.

A sajtótájékoztatón szintén jelenlevő Mihail Veștea, a fejlesztési minisztérium államtitkára is értékelte, hogy a város arculata évről évre javára változik, Simion Crețu szintén kiemelte, hogy van a régióban törekvés a jobbításra, ezt a letett pályázatok számával bizonyította, illetve azt is elismerően mondta, hogy a városvezetés már a pályázati ciklus elején kidolgozott egy integrált fejlesztési stratégiát.

A megyeszékhely ebben az uniós pénzügyi ciklusban 23 projektet tett le, kettő még értékelési fázisban van, hetet visszautasítottak, a szóban forgó mobilitás-pályázat a 14. jóváhagyott és leszerződött. Ezt (és a fontosabbakat az előzőekből) részletesebben Buja Gergely, a városháza pályázati és programirodájának vezetője ismertette.

Igen sok megvalósításra váró objektum szerepel a pályázat kilenc alpontjában, így a Multi­trans közszállítási vállalat új székhelyének, garázsának, szerelőműhelyének, a 12 megvásárolandó elektromos autóbusz töltőállomásának és irodáknak a megépítése az ipari parkban, egy autóbuszterminál építése a Pãiș David úton, ahol a távolsági buszokról átszállhatnak majd az utasok a városi buszokra, 64 buszmegálló felújítása, kialakítása és felszerelése elektromos információs táblákkal, videokamerákkal, jegyautomatákkal, wifivel, illetve a Gólya utcai végállomás kiépítése négy töltőállomással. Informatizált rendszer vezérli majd a közszállítást, a 16 jelzőlámpás útkereszteződésben a forgalmat, mely videokamerás megfigyelésre és szenzoros adatgyűjtésre is épít, applikációkkal lehet majd jegyet váltani.

Öt utcát (Gyár, Stadion, Gr. Bãlan, N. Iorga, Csíki), ahol jelenleg is járnak buszok, felújítanak, a Pãiș David és Oltmező utcákon megépül a járda, és biciklisávokat alakítanak ki, de a pályázat része az Olton megépítendő új híd a gyalogosoknak és kerékpárosoknak, az Árkos-patak és Kilyén közötti 7 km-es bicikliút a gáton, továbbiak a városban, illetve egy intelligens kerékpárkölcsönző rendszer. A kivitelezésre 36 hónap van előirányozva. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. július 13., 10:24
    ÉRTÉKELÉS: 3

    Arpika megtanulta hogy nem lehetsz olyan szegeny hogy igerni ne tudjal. Valasztasi ev van csak meg arra o sem jott ra hogy nem lesznek semmi valasztasok az iden es akkor igerni sem kellene.