Felhívás!

A gazdák optimisták

A gazdák optimisták Kovászna megye

A bürokrácia leépítése, működő agrárkamarák létrehozása, az értékesítés megszervezése, az öntözőrendszer rehabilitálása és az információk gyors és hatékony eljuttatása a gazdákhoz – ezeket nevezte prioritásainak kampányzáró sajtóértekezletén Könczei Csaba.

A Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság parlamenti képviselőnek készülő vezetője korábban nem látott gazdakonzultációt tartott.

Személyesen 57 település 121 gazdáját látogatták meg, telefonon 3500 farmert kerestek meg, összesen 974 ember jelzett valamilyen problémát, ezekből állított össze egy igen hosszú „kívánságlistát”, ami programjának gerincét képezi – nyilatkozta Könczei. Azt mondja: „feltöltődve” ért a konzultáció végére, mert azt tapasztalta, hogy a gazdák „lényegében optimisták”, noha probléma is akad bőven.

– A legtöbben a bürokráciát jelölték meg a legnagyobb gondnak, ami nem meglepetés, igazgatóként is tisztában voltam ezzel, csak éppen változtatni nem tudtam rajta. Parlamenti képviselőként már kiterjedtebb hatásköröm lenne, és azt gondolom, hogy tudom, mi fáj a farmereknek. Működőképes agrárkamarákat kell létrehozni, amelyek átvállalják az adminisztráció egy részét. Meg kell szervezni a kis- és középgazdák eladási szövetkezeteit, mert másképp nem tudjuk megtartani a pityókatermesztő „nagyhatalmi státuszt”, pedig a jövőben is ez képezi a háromszéki mezőgazdaság alapját – magyarázta Könczei.

A képviselőjelölt szerint rehabilitálni kell az öntözőrendszert, kisebb összegű támogatási rendszert kell kidolgozni a kisgazdáknak, és gyors és hatékony módját kell találni annak, hogy az információk hasznos időben eljussanak hozzájuk. Könczei arra számít, a magyarok érzik a választások súlyát, és a megszorítások ellenére is tömegesen elmennek szavazni. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.