Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

A fiatalok imádták a Tabakót

A fiatalok imádták a Tabakót Kovászna megye

Vasárnap hajnalban véget ért Sepsiszentgyörgy első „saját gyártmányú” ifjúsági fesztiválja, a Sepsi Tabakó, amely mindamellett, hogy a háromszéki fiataloknak itthon nyújtott szórakozási lehetőséget, a dohánygyárat is helyzetbe hozta. Nem is rosszul.

Hirdetés
Hirdetés

A Vibe fesztivál rendezőivel és a Mathias Corvinus Collegium (MCC) partnerségével megszervezett háromnapos „fesztigyár” egyik különlegessége a helyszín: „vintage, retro hangulatot kölcsönöz az eseményeknek, és sok karakteres ember látogat ki” – értékelte az egyik önkéntes a 350 közül, akik segédkeztek a rendezvény lebonyolításában. Végül is az összképhez hozzátartozó néhány többé-kevésbé „pittyes” résztvevőt leszámítva teljesen rendben és az elvárható látogatottsággal zajlott a fesztivál, délutánonként–esténként, azaz a 2. és 3. műszakban özönlöttek befelé a fiatalok a gyárkapun, és hajnalig buliztak. Ebben még az eső sem akadályozta őket, mert ez a nemzedék sokat kibír a buli kedvéért.

Emellett a sok alternatív program is erősségét jelentette a fesztiválnak, például a Művésztelep, ahol nemcsak a fiatalok, hanem a gyerekek is boldogan próbálták ki a stencilezést, fényfestést, képgenerálást a mesterséges intelligencia közreműködésével, adott pillanatban már alig győzték az útmutatást – mondta Kispál Evelin, a Magma Kiállítótér egyik vezetője. A megyei könyvtár standjánál is sokan barátkoztak a könyvekkel, az Örömüzemben pedig a Művészeti és Népiskola tanítványai zenéltek.

– Nagyon népszerűnek bizonyultak a délutáni sétányprogramok, az esti koncerteken is sokan voltak – vonta le a jövő évi fesztivál rendezésekor is hasznosítandó tapasztalatokat lapunk számára Vargha Fruzsina alpolgármester, a rendezvény koordinátora, felelőse.

Egyébként ezért is kérdőíveztek az önkéntesek a résztvevők között, hogy minél pontosabb visszajelzést kapjanak a fesztivál erősségeiről és gyenge pontjairól. Általában véve pozitívan értékelték a fiatalok, nem sokallották a napi és a bérletdíjat sem, mert számukra a fellépők listája az elsődleges – mondta az egyik közvélemény-kutató. Bár egyesek hiányolták a bejelentett, ám hiányzó fellépőket, mint a Punnany Massif vagy az Anna and The Barbies, ez nem a rendezők számláját terheli: egészségügyi okokkal indokolták az utolsó perces koncertlemondást.

Sok találgatás folyik a közösségi oldalakon a fesztivál költségvetését illetően. Vargha Fruzsina nem számszerűsítette, de azt mondta, nagyobb volt a rendezvény bü-dzséje, mint a Szent György Napoké, és nemcsak azért, mert tavasz óta nagyon megugrottak az árak, hanem azért is, mert óriásiak a technikai költségek, például az egész költségvetés negyedét teszik ki a két színpad és az előadóterek költségei, a ledfalak, a vizuális elemek. Még így is sok „fölösleges, szemfényvesztő elemet” kivágtak a listáról, de a spórolás nem kívánatos egy első fesztivál esetében. Sokat költöttek a kommunikációra, a hirdetésekre is, hiszen így lehetett elérni a távolabbról érkezőket is.

Meg kell adni, a fesztivál arculata profikra vallott, és a rendezvény kétségen kívül sikeresnek mondható. 

Fotó: Sepsi Tabakó

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. szeptember 5., 7:02
  ÉRTÉKELÉS: 19

  A fesztivál költségvetése (500 000 EUR) nagyobb mint a SzentGyörgyNapok költségvetése. A városnapokra a belépés ingyenes. A Tabakora napi 70 lej. Mindkét rendezvény 90% közpénzből van szervezve. Valaki mondja meg, hogy ez ebben a formában normális és elfogadható? Várunk egy részletes beszámolót, ha már elherdálják a befizetett adónkból származó összegeket. Külön köszönjük a BSW nevezetű együttest, gondolom ingyen jöttek, vagy ezért a színvonalas zenei produkcióért is kellett fizetni?

  • User
   Dátum: 2022. szeptember 5., 9:32
   ÉRTÉKELÉS: -5

   Nem ártana, ha a hozzászóló tudatosítaná magában, hogy mi a különbség egy fesztivál és egy “koszos” városnap között. A városnapi egész napos nihil után van este 1, max 2 jobb koncert, míg a fesztivál ideje alatt intenzív program van, ami pénzbe kerül. A fesztiválon a a helyszínek meg a tevékenységek sok pénzbe kerülnek, alapból a fellépők is több pénzért vállalják a koncerteket, nem a helyi katolikus gyerekkórus lép fel egy kajáért cserébe. Az is jó, csak tudni kell, hogy mit szervezünk és utána sápítozni, hogy milyen költségek vannak.

   • User
    Dátum: 2022. szeptember 5., 12:48
    ÉRTÉKELÉS: 11

    persze az is jó ha több pénzért jönnek el a nevezetes fellépők, de ha nem annyira nevezetesek, hogy a jegyek árából megtérüljön a költség, akkor ne verjük a mellünket, hogy milyen fsza fesztivált dobtunk össze miközben sápítozunk, hogy miért merészelnek a város lakói a közpénz pazarlása ellen felszólalni.

  • User
   Dátum: 2022. szeptember 5., 9:26
   ÉRTÉKELÉS: 15

   Érdekes múlt héten még 300 ezer euróról szóltak a kommentek, mostmár 500. Valaki mondja meg, hogy honnan jön ez az összeg? Mutasson valami konkrétumot.

 • User
  Dátum: 2022. szeptember 5., 13:17
  ÉRTÉKELÉS: 17

  Vargha Fruzsina nem számszerűsítette a fesztivál költségvetését. Hogy a macska rúgja meg! Komolyan?? A kedves asszonyság nem kívánja nyilvánosságra hozni az összeget, amit amúgy köteles, mivel mindannyiunk pénze, nem a saját malacka perselyéből vette ki. Vajon miért..