Felhívás!

A fiatalok igényeire épül

A fiatalok igényeire épül Kovászna megye

Döntő fórumként szavazta meg a képviselőház azt a törvénymódosítást, amely biztosítja az ifjúságpolitika kidolgozásához és végrehajtásához szükséges jogi keretet, szorgalmazza a fiatalok közösségi életben való részvételét, valamint biztosítja a fiatalok szakmai fejlődésének jogi keretét. Oltean Csongort, a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) elnökét kérdeztük arról, pontosan mi is az új törvény célja.

– A korábban hatályban lévő ifjúsági törvény már több mint 15 éves, így lényeges volt a módosítása. Mi ennek pontos célja és lényege?

– Nem feltétlenül az volt a gond a régi ifjúsági törvénnyel, hogy 15 éves, inkább az, hogy idejétmúlttá vált, és már nem feltétlen felel meg a fiatalok, ifjúsági szervezetek mai elvárásainak. A törvény legfontosabb lényege az volt, hogy napirendre kerüljenek a fiatalok mai gondjai és az azokra való megoldásjavaslatok. Több lényegi változás van benne, viszont fontos kiemelni, hogy a törvény az államnak keretet biztosít különböző lehetőségek megteremtésére.

– Milyen lehetőségeket és előnyöket biztosít ez a törvény a fiatalok számára?

– Lehetőségeket biztosít és nem feltétlen kötelezettségeket az állam irányába, viszont ez is egy előrelépés, hogy Romániában egyáltalán beszélhetünk olyan kerettörvényről, amely lehetőségeket biztosít a fiataloknak. Tény, hogy a kulcs az alkalmazási normák kidolgozásában rejlik, amely a következő periódus kihívása lesz, hiszen azokon múlik, hogy milyen tényleges lépéseket tud megtenni a kormány azért, hogy a fiatalok lakásvásárlási lehetőségeit még jobban segítse, hogy a kezdő munkavállalóknak adókedvezményeket biztosítson, hogy a gyesről visszatérő anyákat segítse, stb.

– A kerettörvény szorgalmazza a hátrányos helyzetű fiatalok társadalmi integrációját is, azonban mi a helyzet a szellemileg visszamaradott fiatalokkal? Nekik is szól a törvény?

– Mindenkinek, aki a hátrányos helyzetű kategóriába tartozik: mozgás-, szellemi sérült vagy hátrányos földrajzi környezetben él.

– Mikortól várható, hogy százszázélokosan beindul a folyamat, és a törvény szerint fognak működni a dolgok?

– Sajnos, erre nem tudok választ adni, ugyanis a napokban támadta meg a Nép ügyvédje a törvényt, arra hivatkozva, hogy alkotmányellenes. Ha az államelnök kihirdeti, a törvény érvénybe lép, viszont az igazi hatása akkor fog érződni, ha az alkalmazási normák is ki lesznek dolgozva.

– Az ifjúsági szervezetek számára miért volt lényeges a törvénymódosítás?

–Az ifjúsági szervezetek számára egyrészt azért, mert több lehetőséget biztosít beleszólni helyi és megyei szinten az őket és a közösségüket érintő kérdésekbe, ugyanis az önkormányzatoknak létre kell hozniuk konzultatív ifjúsági tanácsokat, amelyekben a szervezetek részt tudnak venni. Továbbiakban az önkormányzatok ifjúsági referenseket kell alkalmazzanak ,és kötelesek összedolgozni a helyi ifjúsági szervezetekkel az országos ifjúsági stratégia működtetésében, figyelembe véve a helyi igényeket.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások