Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

A fertőzők közöttünk járnak?

A fertőzők közöttünk járnak? Kovászna megye

Aki a vörös zónából tér vagy tért vissza a napokban, kötelezően karanténba kell vonulnia 14 napra; aki a sárga zónából érkezik, 14 napig otthon kell tartózkodnia. De honnan lehet tudni, hogy a szomszédunk melyik országból tért haza, hiszen bármit mondhat, nehéz ellenőrizni. És mit tehetnek a polgármesteri hivatalok azon felelőtlen lakókkal szemben, aki fittyet hánynak a szigorú előírásokra?

Fejér Leventétől, Zabola polgármesterétől megtudtuk, tudomása szerint a múlt hét óta 4 család van otthoni megfigyelés alatt a községben. Közülük az egyik Olaszországból tért vissza ugyan, de egy akkor még nem veszélyeztetett részén jártak, a másik három pedig azért, mert kapcsolatban álltak azzal a kovásznai családdal, akiknél a megyében először mutatták ki igazoltan a fertőzést. Az elöljáró nem tud olyan személyekről, akik a napokban érkeztek volna haza a vörös zóna országaiból.

– Papírforma szerint ilyenkor értesíteniük kellene az önkormányzatot, azonban nálunk senki sem jelentkezett – mondta, hozzátéve, arra az esetre, ha az illető nem jelentkezik, a pontos eljárást sem tudni az önkormányzatnál, mivel március 11-e óta a prefektúra nem küldött utasítást, holott nagy szükség lenne rá, hiszen hétfőn már szükségállapotot hirdettek az országban.

Esztelneken hétfő reggel tartottak gyűlést a polgármesteri hivatalnál, amelyen az önkormányzat alkalmazottain kívül a helyi rendőrség képviselője is jelen volt. Akkor úgy tudták, a községben nincs olyan személy, aki piros zónából érkezett volna haza, és olyan sem, aki karanténban vagy otthoni elkülönítésben lenne. Pánikhangulat nincs a községben, tanácstalanság, bizonytalanság annál nagyobb, hiszen országos szinten sem tudni, mit hoznak az elkövetkező napok, pontosan mivel is jár a szükségállapot.

Dombora Lehel, Réty polgármestere elmondta, olyan polgártársaikról van tudomásuk, akik a múlt hét folyamán érkeztek haza Németországból, de az ország olyan vidékéről, amely akkor még nem esett a piros zónába. Nekik azt javasolták, üljenek otthon.

– Értékelendő, hogy akadt olyan is, aki külföldön dolgozik, a hétvégén kellett volna hazajönnie, de a családja, a közössége érdekében úgy döntött, inkább külföldön marad – újságolta.

Az elöljáró kifogásolta, hogy máskor minden színű időjárás-riasztással bombázzák őket az illetékesek, ám a koronavírus helyzetéről, a fejleményekről, változásokról írásban eddig semmilyen hivatalos értesítést nem kaptak: ők is csupán a médiából értesülnek, olyan körülmények közepette, amikor az emberek tőlük várják a megoldásokat, tanácsokat.

Hirdetés
Hirdetés

Uzon község területén egy személy van otthoni elkülönítésben, de Ráduly István polgármester ennél többet nem árulhatott el a sajtónak. Olaszországból visszatért, szabadon közlekedő helybeliekről nincs tudomása, viszont nagyon zavarja, hogy az átutazó forgalom veszélyezteti a község lakóinak egészségét. Hétfő reggel jutott ugyanis tudomására, hogy olasz rendszámú autókkal érkező egyének a községközponti Rusztika vendéglőben ebédeltek, majd továbbmentek, illetve sokan vásárolnak az út menti árusoktól kürtőskalácsot, kenyeret Szentivánban. Nem minden autót kísérnek csendőrök, rendőrök, bár sok van olyan is. (Egyébként olyan hírek is terjednek, hogy a brassói benzinkutaknál olasz rendszámú autókkal konvojban érkező polgárok szabadon kávézgatnak, tankolnak.) Az önkormányzat operatív bizottsága ezért hétfőn azt javasolta a kürtőskalács-árusoknak és a vendéglőknek, hogy átmenetileg függesszék fel tevékenységüket. A Rusztika vendéglő ezt meg is tette, és a kisvállalkozóknak mintegy fele is eleget tett a felhívásnak. Az utcákon naponta többször is hangosbemondóval közlik a lakosságot érintő intézkedéseket. Hétfőn a hivatal működésének módjáról is döntöttek: az ügyfélfogadást oly módon oldják meg, hogy naponta 8–12 óra között egy kihelyezett asztalnál ki lehet tölteni a típusnyomtatványokat, és ugyanilyen órarenddel működik a pénztár is. A kért dokumentumokat másnapra állítják ki a hivatal munkatársai. Teljes mértékben nem állhattak át a digitális üzemmódra mivel falun sok, főleg idős embernek nincs módja számítógépen ügyintézni vagy pénzt átutalni. Az asztalt, eszközöket, a folyosót naponta többször fertőtlenítik, a személyzet maszkot és fertőtlenítőszert kapott.

Gidófalván egy Németországból hazatért, a faluban járkáló roma ellen kellett a helyi önkormányzatnak és rendőrségnek fellépnie, mert nem tett eleget kötelességének, hogy lakhelyi elkülönítésben maradjon. Málnáson a polgármester nem tud külföldről hazatérő, illetve házi elkülönítésben levő személy.

Fábián Sándor, Csernáton polgármestere elmondta, eddig két olyan személyről értesültek, akik pár napja érkeztek haza Németországból, a holland határ mellől autóval. Velük felvették a kapcsolatot, és arra kérték őket, maradjanak otthon, ne érintkezzenek, illetve találkozzanak barátokkal, rokonokkal és családtagokkal. (Helyi, nem hivatalos hírforrásaink szerint az érintetteknek eszük ágában sincs ezt betartani.) Az elöljáró a megyei egészségügyi hatósággal is felvette a kapcsolatot, akik szintén azt mondták, a két személy további intézkedésekig ne mozduljon ki otthonából. Az elöljáró tudomása szerint Olaszországból nem érkezett senki Csernátonba, mint ahogy Balogh Tibor polgármesternek sincs Kézdiszentlélek vonatkozásában. Ami jó hír, viszont nem árt továbbra is óvatosnak lenni, és azonnal jelezni a helyi hatóságoknak, ha a szomszédunkról kiderülne, hogy például Olaszországból jött haza.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. március 18., 9:39
  ÉRTÉKELÉS: 15

  Aki tudja a szomszédjàról, falus társáról, hogy külföldről jött haza és látja az uton jár – kel, fotoza le az okos telefonjával mindenki, hívja a 112, van törvény arra, hogy büntetést kapjon az aki nem tartja be a 14 napos otthon ülést…Egy két esetben nem is ártana, ha tényleg bűntetnék azt aki cinkos, mert a többi is megijedne….

 • User
  Dátum: 2020. március 18., 10:39
  ÉRTÉKELÉS: 22

  Most sokan jönnek haza Csernáton kösségbe is, valami módon jó lenne ha a vezetőség figyelmeztetné őket az otthon ülésre. Azzal fognak védekezni nem is tudták, hogy otthon kell ülni, nekik nem mondta senki…a kapuikra ki kellene plakátolni mikor hazaérnek lássák mi vár rájuk…. s egy telefon számot ráírni, hogy azon jelentkezzenek be. Önként nem fognak bejelentkezni.

 • User
  Dátum: 2020. március 18., 10:08
  ÉRTÉKELÉS: 22

  Sajnos, a fenti jelzesek alapjan, ez a veszhelyzet kicsuszott a hatosagok keze kozul!nagyon sokan, szemrebbenes nelkul hazudjak honnan jonnek, a kijarasi tilalmat nem tartjak be, tehat vigan fertozik mas kornyezetet.Tudom, nem lehet mindenki melle rendort allittani, de talan jo lenne, ha a hataron atjovoket, bevezetnek egy adatbazisbam, es minden helyi hivatalba lekozolnek, hogy a szemelyi igazolvany alapjan, ebbe es ebbe a helysegbe erkeznek haza koronavirussal gyanusitott emberek.Mitobb, ehhez az adatbazishoz hozza kellene ferjen mindenki, hogy tudomasa legyen, jobban oda kell figyeljek, mert a szomszedomban fertozes gyanus ember van!Esetleg figyelek is ra, es ha nem tartja be a karantent, akkor jelentem!Itt most nem a szemelyi jogok vedelmerol van szo, hanem emberi eletekrol!MF

 • User
  Dátum: 2020. március 18., 12:43
  ÉRTÉKELÉS: 16

  Aki kulfoldrol jon, az a kijarasi tilalmat valoban be kene tartsa. Aki pedig a voros koddal jelolt zonakbol erkezik, ott a hatosagok dolga volna, hogy karantenba helyezzek oket. Csakhogy azok utan ami a roman hatarokon tortent, legalabbis ezidaig, ez nem egyeb mint a virus szandekos terjesztese. Es ezert senki mas nem hibas, csak kizarolag az inkompetens roman hatosagok, akik a teveben nagydobra verik, hogy milyen veszelyes virus, milyen nehez lesz ettol szabadulni,panikot keltve igy a lakossag koreben, de a hatarokon tizezresevel engedik be a fertozotteket es a fertozott zonabol erkezoket ! Itt hiaba eszitek egymast es hibaztatjatok a szomszedaitokat ,ismeroseiteket ,mert nekuk csak egyetlen hibajuk volt. Az, hogy rossz idoben, rossz helyen tartozkodtak, koszonhetoleg annak a “draga hazajuknak”, mely nem kepes becsuletes megelhetest es becsuletes fizeteseket biztositani allampolgarainak. Es a virus terjedeset is ilyen feluletesen kezeli ! Ugyhogy nem kell egymasra mutogatni es egymast fobeverni, mert lehet, hogy valakiknek pontosan ez a szandeka ezzel az egesz virus historiaval ! Egy eros nemzetet ,egy birodalmat ugy a legkonnyebb legyozni, ha belulrol hintik el a gyuloletet a nepek kozt. Masszoval: Oszd meg oket, es uralkodj !

 • User
  Dátum: 2020. március 18., 12:30
  ÉRTÉKELÉS: 14

  Jo volna ha Szentivanban is leallnanak a kurtos kalacs es a kenyer utcai arusitasaval legalabb 2 hetre . SAJNOS A HARACSOLAS NEM ENGEDI EGYESEKNEK MEG AKKOR SEM HA KOZVESZEJT JELENT SZOMSZEDRA , FALUSTARSARA .RAJUK NEM ERVENYES A TORVENY ???

 • User
  Dátum: 2020. március 18., 20:11
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Addig koronaznak mindenhol, hogy a nepesseg szepen lebetegedik mas okokbol, a korhazat lehetetlen megkozeliteni, ugyanugy a csaladi orvost es szepen kialakul egy csomo betegseg, amit kezdetben meg lehetett volna allitani.

 • User
  Dátum: 2020. március 18., 20:56
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Szotyorba is van aki hazatért vasarnap délután németországbol és az egész család járkál a falúba vásárolni és még melléje a tömegszallitást is hasznàlja😥

 • User
  Dátum: 2020. március 23., 14:40
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Többen jöttek, a sok roma aki nem tárja be a szabályokat, lerohanjak az üzleteket,szemtelenül viselkednek, mind külföldről jöttek, azokat kell leállítani,