Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

A csendóra díja

Január végétől jelentősen nő a bírság a csendháborítás miatt, ami a tömbházlakókat, magánházban élőket, illetve vendéglátóipari egységeket illeti. Jó lesz vigyázni, ugyanis a kihágást a helyi rendőrség és az országos rendőrség egyaránt büntetheti.

Az említett jogszabály január 26-án lép hatályba, és arról rendelkezik, hogy a szabadtéren vagy lakónegyedekben lévő vendéglátóipari egységeknél, bároknál történő zajszennyezés esetén 2000 lejtől kezdődő pénzbírság szabható ki. Ugyanakkor, ha a kihágás 24 órán belül megismétlődik, a büntetés mértéke elérheti a 6000 lejt is. Szigorítottak emellett a lakónegyedi csendórákon is, a büntetés itt is 2000-től 6000 lejig terjedhet (egyébként 100-120 óra közösségi munkával kiváltható).

Hirdetés
Hirdetés

A csendóra hivatalos ideje az 1991/61-es számú törvény értelmében 22 és reggel 8, illetve délután 13–14 óra között van. Ezt minden lépcsőházba ki kell függeszteni jól látható helyre, hogy a lakók tudomására jusson. Amennyiben a szomszédok zajosak, vagy a közelben lévő lokálban hangosan szól a zene, jelezni lehet mind a helyi, mind a román rendőrségnek.

Hadnagy István, a helyi rendőrség vezetője megkeresésünkre elmondta: Sepsiszentgyörgyön is előfordulnak csendzavarások. Kifejtette: a különböző vendéglők, bárok zajáról kevesebb bejelentés érkezik, a tömbházak esetében gyakoribbak a bejelentések. A legtöbben a lakásfelújítási munkálatokkal járó zajokra panaszkodnak, de előfordul hangos zene vagy veszekedés miatti bejelentés is. A helyi rendőrség azt javasolja, mindenki tartsa be a csendórát, amennyiben hangosabb partira készül az otthonában, vagy munkálatokat folytat, azt ne a csendóra alatt tegye, és előre jelezze szomszédjainak.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. január 14., 18:43
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Ez azt jelenti,hogy például este 10-ig bőghet a zene? Rezeghetnek az ablakok? mIndenki hallgathatja valamelyik manele-kedvelő repertoárját?

 • User
  Dátum: 2020. november 23., 12:08
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Szeretnék panaszt teni mivel van olyan szomszédom hogy se a csendorát mindennap nem tartja be már többször volt panasz levél le téve a rendörségre semi nem változott és tömbházba lakunk még mikor mi éjszakásak vagyunk még akkor se tudunk pihenni mert már korán oly annyira zenél mi tevök legyünk már nem tudjuk?

 • User
  Dátum: 2020. november 23., 17:21
  ÉRTÉKELÉS: -2

  Panaszt a rendőrségen kell tenni!
  Lehet ” jó utra” is tereltetni pár verőlegénnyel! Esetleg a temesvári cigánytrükkel….wc nek használni az ajtója elejét, beletörni a reszelőt a zárjába,megbuherálni a biztosítéktábláját!