Felhívás!

9 millióra pályáztak az idén

9 millióra pályáztak az idén Kovászna megye

Az Olt – Sepsi Kisrégió polgármestereinek fogadását egy munkamegbeszélésre szerdán Uzon önkormányzata vállalta fel. A találkozón az égető gondok megoldásában érintett intézmények vezetői is szép számmal képviseltették magukat.

Az uzoni polgármester, Ráduly István javaslatára három napirendi pontot tárgyaltak. Közeledik a Vidékfejlesztési program 2 kiírására benyújtott pályázatok leadási határideje (október 30.), a szükséges engedélyek beszerzésének nehézkessége azonban megtorpedózhatja e műveletet, ezért is kérték az összes jelenlévő intézményvezetőt – a megyei tanács, az Építészeti Felügyelőség, a Megyei Urbanisztikai osztály, a Mezőgazdasági Igazgatóság, a Vízügy részéről – hogy gyorsítsák fel e folyamatot. Meg is született a határozat, hogy legalábbis a megyei tanácsnál a hónap végéig hetente tartják a jóváhagyások kibocsátására illetékes bizottság üléseit.

Második napirendi pontként a legelők üzemtervének elkészítése körül kialakult helyzetet tárgyalták meg. Ez egy olyan, gyorsan kigondolt kormányintézkedés, sok eddigihez hasonlóan, amelyhez nincsenek erőforrások rendelve, ezért valószínű, hogy a bevált szokáshoz híven most is halasztják a kivitelezés végső terminusát (2018. április 1.) – mondta Ráduly. Sem az önkormányzatoknál, sem az illetékes intézményeknél (talajminőséget ellenőrző hivatal) nincsenek meg a személyzeti feltételek, Fodor István illyefalvi polgármester pedig a parcellák többségének mindmáig tisztázatlan jogi helyzetét említette fő akadályként. Könczei Csaba, a mezőgazdasági igazgatóság vezetője az intézkedések kétértelműségét emelte ki, ugyanis az utolsó átirat szerint az önkormányzatok delegálhatják az üzemtervek készítését, de pontosan nem tudni, hogy kire, ezért folyamatos levélváltás folyik a minisztérium és az intézmény között, hogy valahogy előre tudjanak lépni ez ügyben.

23 pályázatot tettek le a települések a három Kovászna megyei Leader-csoporton belül, összesen 9 millió eurót megpályázva az idén. Ettől az évtől a helyi sportegyesületek is támogathatók a Progressiónál, többnek már meg is ítéltek 5–10 ezer eurónyi támogatást – közölte ez utóbbi akciócsoport igazgatója, Szakál András. Jó pályázatokat kell írni jó szakemberekkel, hívta fel a figyelmet, de azt is elmondta, a megyét példaképként emlegették eddig is a Vidéki Beruházások Országos Ügynöksége korábbi gyűlésein (Szakál korábban ezen ügynökség Kovászna megyei igazgatója volt).

Szóba került még a községek által elvégzendő településrendezési tervek (PUG) elkészítésének határideje is, s bár ez 2018 végére teendő, az, hogy az elmúlt 8 évben a megyei tanács egyet sem hagyott jóvá a még nagyon friss uzoni terven kívül, mutatja a munkálatok ritmusát. Tavaly az erre a célra kapott pénz 60%-át használta fel a megye, idén sem mutatkozik nagy haladás e téren, nincs építész, aki elvállalja a tervek készítését, vagy ha vállalja is, – évek óta halasztgatja.

Extra napirendi pontként Gáj Nándor, a Megyei Művészeti és Népiskola igazgatója – a megyei tanácsot is képviselve – arra kérte a települések vezetőit, járjanak közbe, hogy mindenütt legyen legalább egy gyermekkórus. A Cantus Mundi mozgalomba illeszkedő zenei tevékenység fejlesztené a gyermekeket, elvonná őket a monitortól és bevonná őket a kulturális életbe, a kórusokat irányító zenetanárok képzését biztosítják, a fizetésük felét pedig átvállalja a tanács, másik felét kellene a helyi önkormányzatoknak biztosítaniuk.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.