Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

„Több ilyen nap kéne az évben”

„Több ilyen nap kéne az évben” Kovászna megye

Összességében jól sikerült gyermeknapot tudhatnak maguk mögött a szervezők, szülők és gyermekek egyaránt. Sepsiszentgyörgyön két napig állt a bál, és javarészt napsütésben, Baróton és Kovásznán pénteken, míg Kézdivásárhelyen a napján örvendeztették meg a gyerekeket, akiknek igazán nem lehet okuk panaszra a játék- és a koncertfelhozatalt illetőn.

Varázskertté alakult a főtér és a park

Pénteken délelőtt óvodás és kisiskolás csapatok lepték el Sepsiszentgyörgy főterét, egy részük fellépett a színpadon, a többiek pedig kipróbálták a különböző játékokat. Az Erzsébet park lufiktól, szalagoktól és gyermekek forgatagától volt színes, de a Művészeti és Népiskola Színes gyermekvilág című gyermekrajz-kiállítását is csodálták szülők, nagyszülők. A gazdag programkínálat sok-sok élményt ígért, számos résztvevő úgy értékelte, ez volt az elmúlt évek legsikeresebb gyermekrendezvénye.

Balázs Orsolya, kétgyermekes édesanya fia 7, lánya 9 éves. Mint mondta, az év egyik legszebb napja náluk a gyermeknap, amikor megajándékozzák a gyerekeiket, kicsit kitágítják a határokat, és minden a játékról, mókáról szól.

– Nagyszerűnek tartom, hogy a városközpontban szervezik a gyerekek napját, rengeteg élményt kapnak így a kicsik, olyan játékokat játszhatnak, amelyekre egyébként nincs lehetőségük, és a vásár is kézműves játékokat, könyveket kínál, ami szintén különleges. Ezt a hangulatot tényleg csak a gyerekek nevetése, mosolya adja vissza – mondta.

Valóban gyerekzsivaj, sikongás, nevetés hallatszott mindenhonnan a parkban és a főtéren, a gyerme­kek számos tematikus és készségfejlesztő programba kapcsolódhattak be: kipróbálhatták a kukásautót a Tega Rt. jóvoltából, de ugyanitt kiskutyákat simogathattak, egy másik asztalnál a lányok ékszereket készíthettek fonalból, a fiúk pedig játékokat vesszőből, a kicsik kedvükre színezhettek, festhettek papírra vagy az aszfaltra. A játékok mellett idén is volt vásár, előadás és koncert, a színpadon egymást váltották a helyi fellépők, akik énekeltek, táncoltak. A nagyobb gyerekek sportolhattak, kosarazhattak, bicikliversenyen vehettek részt, Orbán Gabi triálkerékpáros pedig bemutatót is tartott nekik.

Hirdetés
Hirdetés

Kifejezetten sikeresnek bizonyult a rendőrségi sátor is, amely alá egy óriás „héliumrendőr” csalogatta be a gyerekeket, hogy aztán megismerkedjenek az egyenruha darabjaival, a rendőrség eszközeivel, a közlekedési szabályokkal. A kicsik együtt színezhettek a rendőrökkel, a bátrabbak pedig a rendőrsapkát is elkérték és kipróbálták. A rendőrség munkatársai elmondták: a játék mellett nevelő szerepe is van annak, ha ők is részt vesznek a gyermeknapon, ugyanis ezáltal közelebb kerülnek a rendőrökhöz a kicsik, és bátrabban mennek oda, ha bajba kerülnek, és azt is megtanulják, hogy a rendőrtől nem félni kell, hanem bízni benne.

A kézműves tevékenységek, gyermekjátékok mellett a vásárnak is sikere volt, többen dicsérték, hogy bár a havi termékvásár zajlik, mégis van valami különlegessége. A házi ételek és italok mellett valóban voltak gyermekeknek szóló ajándékok, ruházati cikkek is, de a vásárban leginkább a mézeskalács, a nyalóka, a jégkása és a fagyi fogyott, utóbbiból több ezer színes gombóc. A fagyiárus szerint, ha egymásra rakná a két nap alatt eladott fagyimennyiséget, nem látszana a Bodok szálló tőle.

Miért szeretik a gyerekek ezt a napot?

Borka, 6 éves: Azért, mert nyár van, és fagyizhatunk sokat. Ha télen lenne, nem lenne fagyi, és gyermeknap sem. Még azért is szeretem, mert ajándékot kapok anyutól, a nagyszülőktől és néha az óvodában is.

Balázs, 9 éves: Azért szeretem a gyermeknapot, mert akkor mi vagyunk a főnökök. Nem szidnak össze semmiért, rengeteg édességet kapunk, és mindenki kedves, türelmes hozzánk. Több ilyen nap kéne az évben.

Zsanett, 5 éves: Jókat lehet játszani a játszótéren, ahol sok gyerek van, és kifestik az arcomat, meg sok édességet is kapok.

Anett, 13 éves: Azt szeretem a gyermeknapban, hogy nyár van, közeledik a vakáció, mindenhol kisgyermekekbe ütközünk. Önkéntesként dolgozom két éve egy segélyszervezetnél, és azok a kedvenc tevékenységeim, amikor kisebbekkel foglalkozhatok. Mindenki gyermek valahol, egész éle­té­ben, de ahogy növünk, annál inkább átérezzük a kicsik felhőtlen örömét, amihez nagyon jó hozzájárulni.

Ágnes, 8 éves: Idén először mentem a barátnőimmel gyereknapozni, szülők nélkül. Persze, ők is a közelben voltak, de mégsem velünk. Kipróbáltuk a játékokat, megajándékoztuk egymást a vásárban, és sok-sok fagyit ehettünk. Ez az egyik legjobb nap az évben.

Hirdetés
Hirdetés

A sepsiszentgyörgyi Szimpla is bekapcsolódott a gyermeknapokba, itt vásárt szerveztek a gyerme­keknek. Könyveket, játékokat, ruhákat cseréltek vagy vásároltak egymástól, de volt, aki az évek során gyűjtött kisjáték-kollekcióját kínálta. Ugyanakkor a Szimpla kertje játszótérré alakult, babaházak épültek, bábszínházat szerveztek, a nagyobb gyerekek pedig üdítő mellett kártyáztak.

A szervezők a jövőben is rendeznek hasonló kirakodó vásárt, ahol a már nem használt játékok, kinőtt ruhák találnak új gazdára.

Esős-napos Gyerkőcnap Kézdivásárhelyen

A Gyerkőcnapot Kézdivásárhelyen idén is a Vigadó Művelődési Ház szervezte meg, munkájukat számos önkéntes segítette. Sajnos, a napra rányomta a bélyegét a délelőtti esős időjárás, így a megnyitóra a Kicsid Gábor Sportcsarnok előterében került sor, ott zajlott le a programpontoknak az első fele.


Délelőtt pár tucatnyi érdeklődő jelent meg a Gyerkőcnapon, Lung László Zsolt, a Vigadó igazgatója szerint ők is tétováztak, hogy egyáltalán megtartsák-e a napján az ünnepséget, a szeszélyes időjárás és a pápalátogatás miatt. „Végül úgy döntöttünk, nem halasztunk, egyrészt azért, mert a tevékenységek egyik részének a sportcsarnok kitűnően megfelelt, ugyanakkor meg azt is bele kellett kalkulálnunk, hogy a Vigadóban is számos előadás zajlik, a személyzet pedig nem elégséges arra, hogy mindent le tudjunk födni. Kétségtelen, hogy a csíksomlyói pápalátogatás az időjárásnál is többet számított, sok kézdivásárhelyi elment a búcsús helyre” – tudtuk meg a kulturális intézmény vezetőjétől.

Délelőtt egyébként azon ügyködtek, hogy a Sinkovits sportpálya lelátója mögé helyezett színpad és a sátrak környékéről elvezessék a vizet, hogy délután a gyerekek és a fellépők birtokukba vehessék a terepet. Mindaddig zajlottak a tevékenységek, nagy sikernek örvendett az arcfestés, a kézműves foglalkozások, a gyerekek örömmel vették, hogy a dekorációnak elhelyezett lufikat elvihették, játszhattak velük.

A nap folyamán számos fellépő szórakoztatta a közönséget, bemutatták tudá­su­kat a Molnár Józsiás-iskola zenetagozatos diákjai, fellépett a MiniSnaps Gyerekegyüttes, koncertezett László I. Attila, az Actus Dramatikus bábelőadást mutatott be. A programot moderntánc, balett és néptánc egészítette ki, Kocsis Hunornak és a Harai zenekarnak köszönhetően családi táncházban lehetett részt venni, majd a napot az Égvilág zenekar A medve nem játék interaktív zenés előadása és a Mozsikácska együttes Kalamajka koncertje zárta. A tevékenység nem csak a sportcsarnok környékén zajlott, hiszen a tekepályán, Várdó Olivérnek köszönhetően, tekesulin is részt lehetett venni.

Voltak, akik énekeltek, mások versenyeztek

Baróton, tekintettel a pápalátogatásra, a gyermeknapot idén május 31-én, pénteken szervezték meg, ezúttal is a polgármesteri hivatal, a városi művelődési ház, illetve a Tanulók klubja munkatársainak összefogásával.

A délelőtt folyamán a művelődési házban helybéli, sajátos nevelést igénylő gyermekek és felnőttek énekeltek, táncoltak együtt a színpadon. A „Nem vagyunk mi kevesebbek, sőt, többek!”címszó alatt lezajlott esemény résztvevőit lelkesen megtapsolta a közönség, értékelve a velük foglalkozó oktatók erőfeszítéseit is, akik hisznek abban, hogy a tánc, a zene öröme kijár mindenkinek, hogy odaadó neveléssel, munkával eredményeket érhetnek el, és boldogságban részesíthetik a hátrányos sorsú gyermekeket is.


A gyermeknap délután a Béke utcában folytatódott, ahol aszfaltrajz-, bicikli-, roller- és hulahoppkarika-versenyeket szerveztek. Az eseményt vidámság jellemezte, de a legboldogabbak a gyermekek voltak, mert együtt lehettek, mert megmutathatták ügyességüket, tudásukat a jelenlevő szüleiknek, felnőtteknek.

Ezer fánk fogyott el Kovásznán

Pénteken nagy volt a zsibongás Kovásznán, ahol a művelődési ház, a polgármesteri hivatal, az iskolák és óvodák, valamint a Havadtőy Sándor Cserkészcsapat közös szervezésében gyereknapot tartottak. A helyi önkormányzat által kiemelt kulturális programként támogatott esemény a művelődési ház udvarán, a sétatéren, valamint az ideiglenesen lezárt Dózsa György utcában zajlott.

Hogy pontosan hány résztvevője is volt a rendezvénynek, azt nem tudjuk, de az RMDSZ kovásznai nőszervezete erre az alkalomra ezer pánkót sütött, ami mind egy szálig elfogyott, és édességet kaptak a gyerekek a Pepsi gyár jóvoltából is.


A program legalább olyan színes volt, mint a gyerekek által teljesen kifestett Dózsa György utcai járda. Egyik helyen kézművesek várták a kicsiket, odébb a városi, valamint a helyi rendőrség, illetve a csend­őrök és tűzoltók autóit, felszerelését nézhették meg. A sporteseményekről a Sport For All Covasna egyesület, a mókázásról bűvészek, míg a jó zenéről pedig a Boldog Apor Vilmos Gyermekvédelmi Központ HangShowRock együttese gondoskodott

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások