Felhívás!

Röviden

Csak gyilkosság a vád
A Kovászna megyei illetékes ügyészség tegnap sajtóközleményben számolt be arról, hogy egyelőre „egyszerű” gyilkossággal vádolják Gerebenes Olivért, a 16 és fél éves elkövetőt, aki miután 21 éves áldozatát meggyilkolta, ennek véréből ivott, húsából evett. A tájékoztatóból kiderült az is, hogy az áldozat – a hetei 21 éves fiatal – a fejére mért kőütésekbe halt bele, az üvegdarabbal történő megcsonkítás pedig már halála beállta után történt. A nyomozás még zajlik, az ügyészek szeretnének minden részletre rávilágítani, mert ezek megváltoztathatják a vád minőségét, besorolását is. Egyébként a 30 napos előzetes letartóztatás alatt álló, kiskorú gyilkost kedden a jilavai börtönkórház elmegyógyászati részlegére vitték vizsgálatra. Amennyiben az ottani vizsgálat azt állapítja meg, hogy tette elkövetése idején beszámítható volt, börtönre ítélik, ha meg nem, akkor bűnügyi elmegyógyászati központba kerül. 

Rablót tartóztattak le
Kedden délután Sepsiszentgyörgyön, az egyik központi bár előtt megtámadtak és kiraboltak egy 43 éves férfit. A szotyori illetőségű áldozat 18 órakor értesítette a rendőrséget. Az áldozat elmesélte a helyszínre kiküldött egyenruhásoknak, hogy amíg a bár előtt álldogált, ismeretlenek rárontottak és erőszakkal elvették a nála levő 600 lejt. A gyors és hatékony rendőri munka meghozta gyümölcsét: alig két óra leforgása alatt kézre került az elsőszámú gyanúsított egy 19 éves fiatal személyében, akit 24 órára őrizetbe helyeztek, és kérték a bíróságtól előzetes letartóztatását. A nyomozás során kiderült, a fiatal három másik társával együtt követte el a rablótámadást, akiket ugyancsak azonosítottak. Az ügyben további kivizsgálás zajlik, annak érdekében, hogy megállapítsák, a három másik gyanúsított milyen mértékben vett részt a bűntényben. 

Próbavizsgáztak a nyolcadikosok
Hétfőn kezdődött és szerdán ért véget a végzős gimnazisták számára szervezett megyei szintű próba-képességvizsga. Román nyelv és irodalomból mese-, magyarból verselemzést kaptak, de adott témával fogalmazást is kellet írjanak mindkét tantárgyból. Szerdán matematikából kellett bizonyítsák tudásu­kat. A megmérettetésen való részvétel kötelező volt az 1317 magyar és 552 román tannyelvű osztályba jár nyolcadikos számára. A jegyek bekerülnek a naplóba. Az eredményeket iskolai és osztályszinten is elemzik, és a szülőkkel is közlik. Az iskolák összeállítják a felkészítő programjukat, nagyobb hangsúlyt fektetve azokra a tantárgyakra, leckékre, amelyekből hiányosak a diákok ismeretei. 

Lakossági fórum Tőkéssel
Az Erdélyi Magyar Néppárt lakossági fórumot szervez szombaton 17 órakor a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban, ahol számba veszik, hogy a tíz évvel ezelőtti elvárásokhoz képest mit sikerült elérni, és mit miért nem. A rendezvényen jelen lesz Tőkés László is, aki 2007-ben független jelöltként jutott be az Európai Parlamentbe. Bálint József, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) háromszéki szervezetének elnöke sajtótájékoztatóján kifejtette, hogy november 25-én volt tíz éve annak, hogy nagykorúvá vált az erdélyi magyar közösség, ugyanis 18 évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a magyarság is kiszabaduljon az egypártrendszer béklyójából. 

Restaurálják az 1848-as lobogót
A Székely Nemzeti Múzeum jelentős zászlógyűjteménnyel rendelkezik, amelyek közül kiemelt jelentőségűek a különböző hadi zászlók. Az utóbbiakból az év folyamán a múzeum Sepsiszentgyörgy város 1848-as nemzetőrségi zászlaját, illetve a brassói 2. gyalogezred 3. pótszázadának lobogóját – amelyet a város közönsége ajándékozott a századnak 1914-ben – küldte el restaurálásra. Az 1848-as lobogó restaurálása a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósul meg, az első világháborús hadi zászló helyreállítását a Székely Nemzeti Múzeum, Kovászna Megye Tanácsának támogatásával, saját költségvetésből fedezi. A munkát Iulia Teodorescu nagyszebeni textilrestaurátor végzi el. 

 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.