Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

2022-ben szabadul

2022-ben szabadul Kovászna megye

A 90-es években, egy sepsiszentgyörgyi diszkóban nindzsakarddal fenyegetőző, utólag pedig Ninja Misiként elhíresült Ghiorghica Mihali közismert Háromszéken, így érthető, hogy letartóztatása után számos, az életével, bűneivel kapcsolatos pletyka kapott szárnyra. Egyesek szerint drogok miatt, a vádirat szerint embercsempészet, illetve emberkereskedés miatt csukták le a lassan 40. életévét taposó, „háromszéki maffiózóként” emlegetett férfit.

Lapunk arra volt kíváncsi, hogy miként éli életét a rácsok mögött, illetve szabadulása után mihez kezdene, folytatja-e kalandor életét. Az interjúnk meglepő fordulatot vett, amikor Ninja Misi kijelentette, hogy a rendszer áldozata – erre bizonyítéka is van, mondta –, és csupán a múltja miatt tudták bevarrni. Elárulta, hogy igazát az Emberi Jogok Európai Bíróságán keresi, ám múltja miatt kevés az esélye a felmentésre.

– Elmesélné, hogy 2013-ban miért került börtönbe?

– Öt év nyomozás, üldözés után kaptak el: 2013 óta börtönben vagyok, és csupán 2022-ben szabadulok. Egy másik ügy miatt haragudott rám a rendszer, de végül az embercsempészetet, emberkereskedelmet, örömlány futtatást varrták a nyakamba. Beraktak a bűnszervezet vezetőjének, annak ellenére, hogy nekem ehhez semmi közöm. Bizonyítékuk sem volt, de a múltam miatt kijátszhattak.

– A vádirat szerint az oroszoknak eladtak egy lányt, akit utólag egy görög állampolgár mentett meg. Ha ártatlan ilyesmikben, akkor miként tudták megvádolni?

– Azzal a csajjal éltem, aki ezt az egészet rendezte. Semmi közöm az egészhez, az üzletet ő vezette. Azt elismertem, hogy személygépkocsimmal kivittem pár lányt, de az üzlet nem az enyém volt. Az ügyészek haragudtak rám, szúrta a szemüket az életstílusom, és „megcsináltak” ebben a dossziéban.

– Gondolom, hogy a börtönben sokan vannak még, akik ártatlannak tartják magukat. Van konkrét bizonyítéka arra, hogy kijátszották?

– A börtönben sok elítélt van, aki nyíltan elismeri a bűneit. Esetemben például gyanús, hogy az ügyben vádolt személyeket a pénzmosás alól egytől egyig felmentették, engem pedig ugyanazzal a bekezdéssel elítéltek három évre. Kilencezer eurót hazaküldtem: erre most 200 ezer euró kifizetésére köteleznek, lefoglalják a lakásomat, autómat, a családomat zaklatják bizonyítékok nélkül. Az ügyvédeim is eladtak, a rendszer hamis bizonyítékokat fabrikált ellenem.

– Ha szabadul, tisztázza ezt az egészet? Esetleg személyesen is felkeres egyeseket?

– A korom már nem engedi, hogy újabb problémákba keveredjek szabadulásom után. Persze, nem hunyászkodom meg, de kerülöm majd a bajt. Nem háborognék, ha a közvetlen családomat nem rángatják bele ebbe az egész mizériába, de látom, hogy országos szinten ez zajlik: az elítélt politikus családjait is támadják az ügyészek. Az emberi jogokhoz már fellebbeztem, de az a probléma, hogy a múltamat itt is számba veszik.

– A városban az a hír járja, hogy drogokkal az autójában kapát el, amikor letartóztatták. Ez igaz?

– Ezzel akartak elkapni, de öt év nyomozás után sem sikerült. Nem voltak drogok az autómban, de sajnos a nevemet, a múltamat ellenem fordították, és bevarrtak.

– Még volt-e lecsukva? Mennyire igazodik ki a börtönben?

– Igen, közel 10 évet már ültem. Nem ismeretlen számomra a börtönélet. Nem is zavarna, ha a családomat nem rángatták volna bele ebbe az egészbe az ügyészek, csak azért, hogy bebizonyítsák, hogy kiiktathatnak, eltehetnek láb alól. Ha az új törvény szerint ítélnek el, akkor 11 év helyett (ez volt a legnagyobb kiszabott büntetés – szerk. megj.) 30 évet kaptam volna a kiszabott 110-ből: az egész életemet elvették volna. Hátravan még 5 év letöltendő idő: ez sem lenne sok, csak lenne értelme annak, hogy itt ülök, és nem valaki frusztrációja miatt vesztegelnék.

– Görögországban meglőtték: ezt az incidenst sok legenda övezi a megyeszékhelyen. Konkrétan mi történt?

– Egy üzlet miatt konfliktusba keveredtem valami albánokkal. Hét lövést adtak le rám, és kettő eltalált: a gerincemet érintették a lövedékek. Pár milliméter, és már nem élnék, szétroncsolták volna a gerincemet. Szerencsém volt.

– A sepsiszentgyörgyi alvilág közismert figurájaként emlegetik. Létezik egyáltalán alvilág a megyeszékhelyen?

– Dehogy létezik! Én sem öltem meg, nem erőszakoltam meg senkit mégis veszélyes alvilágiként emlegetnek, és jelen pillanatban, ha az ügyészek által összeállított dossziékat nézzük, én vagyok a legveszélyesebb, a maffiózó. Mifelénk, ha a törvény emberei elkapnak egy vidékit valami törvénytelenséggel, azt rögtön kikiáltják maffiózónak: egy olyan embert is, aki addig sose látta a várost, és gumicsizmában jár. Nevetséges ez az egész.

– Barátai elpártoltak-e, vagy rendszeresen látogatják börtönévei alatt?

– Szerencsére a barátok nem okoztak kellemetlen meglepetéseket, látogatnak, mellettem vannak.

– Ha kiszabadul, mihez kezd?

– Dolgozok valamit, hiszen több tízezer eurót kell még visszafizetnem az államnak. Érdekes, hogy rajtam kívül az ügyben elítéltektől – egytől egyig – ugyanannyi pénzt vettek vissza, mint amennyit hazaküldtek Görögországból, ám tőlem 9 ezer euró helyett (ennyit küldtem haza) az autómat, lakásomat, plusz 200 ezer eurót is elharácsolnak. Ezt az ügyvédeimnek köszönhetem, akik szándékosan „aludtak” a tárgyaláson.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük