Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

1848 csillagának fénye

1848 csillagának fénye Kovászna megye

A „régi” világ visszatérésének reményével vártuk a tavaszt, a járványügyi korlátozások beharangozott eltörlését. Azt, hogy szabadon, maszk és megszorítások nélkül mozoghassunk, szabadon ünnepelhessünk. Mindez megadatott, a várt eufória azonban elmaradt, a szomszédos országban zajló események hatására aggodalom árnyékolja be napjainkat. Lehet ünnepelnünk, amikor nem messze tőlünk háború dúl? Igen, lehet, sőt, kell is! A szabadságunk ma többet ér, mint valaha, a szó jelentéssel telítődik azok számára is, akik korábban csak a külsőségekben látták nemzeti ünnepünk jelentőségét. Ennek jegyében tegnap végre, két év után a megszokott keretek között gyűlhettek össze Kovászna megye városainak, falvainak lakói, hogy összetartozásunkat megéljék.

Hirdetés
Hirdetés

Szentgyörgy ilyenkor a legszebb

A lovas, zászlós, fúvószenekaros felvonulás a város felső és alsó részéből menetelt a központ felé, a főtéren már tömeg várta érkezésüket. 15 órakor a cserkészcsapatok, majd a hagyományőrző huszárok lovas felvonulása után a Szózat dallama töltötte be a teret. Kolcsár József színművész, a műsor konferansziéja köszöntötte a megjelenteket.


A város több középiskolájának diákjai járultak hozzá szavalattal, énekkel, tánccal az ünnepi hangulathoz, így elsőként a Mikes Kelemen Líceum kórusa, majd sorban a Plugor Sándor-iskola két diákja, végül a Székely Mikó Kollégium tanulói és a Kincskeresők Néptáncegyüttes léptek fel, megteremtve a keretet Antal Árpád András szentgyörgyi polgármester ünnepi beszédének.

– Közösségi vezetőként számomra ez a legfelemelőbb ünnep, számomra ma legszebb a város – mondta a polgármester. Mégsem volt felhőtlen a hangulat, Antal nagy teret szentelt beszédében az ukrajnai háborúnak, tekintettel az érintett kárpátaljai magyarságra. Ugyanakkor a népszámláláson és a magyarországi választásokon való felelős részvételre biztatta a jelenlevőket.

Premierként élőben közvetítették Budapestről Orbán Viktor magyar miniszterelnök ünnepi beszédét is. Az ünneplők a magyar és a székely himnusz eléneklésével zárták a megemlékezést.

„Hallassuk a szavunkat mi is!”

Kézdivásárhelynek mindig kiemelt ünnepnapja volt március 15-e, a környező falvak látványos lovas felvonulása révén is, amely az ország határain túl is elvitte a céhes város hírét. Idén végre újra az igazi lehetett ez a nap, és ez rég nem látott tömeget vonzott a főtérre, ahol a megemlékezés a hagyományoknak megfelelően az iskolák felvonulásával indult 11 órakor, majd következett a sokak által várva várt műsor, a hagyományőrző huszárok, csapatok és a környező falvak képviselőinek bemutatkozása, amely ezúttal is látványosnak bizonyult. A tömeg ezt követően némiképp megritkult, de így is sokan voltak jelen a Gábor Áron-szobornál zajló városi ünnepi műsoron, amelyet a Székelyföldi Magyar Szablyavívó Iskola nyitott meg, és amelyben szerepet vállalt Nagy-Babos Rebeka énekes, Bajkó Edina színművész, a szónok- és szavalóversenyek nyertesei: Kelemen Ottó és Szekeres Anna, valamint a KRK Band (a Református Kollégium Ruszka Sándor vezette zenekara) és a Tanulók Klubjának fúvós­zenekara. Köszöntőt mondott Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere, valamint Vincze Loránt európai parlamenti képviselő.

Fotó: Tofán Levente
„Ha őseink szótlanul, önmagukba roskadva, csendben vártak volna egy szebb jövőre, ma talán mi sem állnánk itt. Mert a hallgatással meghalt volna egy nép, egy nemzet, a mi nemzetünk. (…) A hallgatás, a csend lehet kényelmes, de a történelem során szükség volt emberekre, akik fölszólaltak, megtörték a csendet. Hallassuk tehát a szavunkat mi is!” – emelünk ki egy gondolatot Kelemen Ottó szónoklatából.
A rendezvény Beder Imre református lelkipásztor és Olasz Béla segédlelkész áldásával, himnuszaink eléneklésével és koszorúzással ért véget.

Megszokott formában Kovásznán is

A fürdővárosban is a koronavírus-járvány előtt megszokott helyen – Supercoop előtti téren – és módban ünnepeltek március 15. alkalmából. A környező településekről érkező küldöttségek, a kovásznai szekeresek, lovasok 13.30-kor gyülekeztek a Dózsa György utcában, onnan vonultak fel a városközpontba, ahol 14 órakor kezdődött az ünnepség. Az egybegyűlteket Butyka Gyula kulturális referens köszöntötte, majd Péter Arthur katolikus plébános szólt a jelenlévőkhöz. A továbbiakban Lukács Bencze Ákos vezető konzul tolmácsolta Orbán Viktor miniszterelnök üzenetét, de beszédet mondott Vincze Loránt EP-képviselő, illetve Gyerő József polgármester is. Szónokolt Molnár Júlia Anna, a Március 15. üzenete című diákszónok-verseny győztese. Beszédében kiemelte, a mostani nehéz idők erős embereket szülnek majd, az erős emberek pedig elhozzák a jó időket. Az ünnepi hangulatot a barátosi fúvószenekar, a református férfidalárda, valamint a Kőrösi Csoma Sándor Líceum Magnificat gyerekkórusa biztosította. Záró imát Orbán Lajos lelkipásztor mondott, ami után a Belvárosi Református Templom udvarán lévő emlékmű megkoszorúzása következett. Az ünnepség az esti gálaműsorral ért véget Kovásznán.

Főhajtás Köpecen, Baróton és a véczeri emlékműnél

Március 15-e verőfényes nap volt idén Erdővidéken, ahol több helyszínen is fejet hajtottak a megemlékezők 1848–49 hősei előtt. Délelőtt Köpecen kezdődött ünnepi istentisztelet, melyen Nagy Károly Kázmér tiszteletes a magyar nemzet méltóságának, önbecsülése ünnepének nevezte március 15-ét, igehirdetésében arra intett, figyeljünk gyermekeink, ifjaink szabadságára is ezekben a napokban, hiszen a jövő az övék: „jövőbe lépni csak az ifjúság kapuján lehet”.


Baróton Baikó Lajos honvédtiszt emlékművénél zajlott megemlékezés a Baróti Szabó Dávid Líceum diáktanácsa, illetve a tantestület szervezésében. Ünnepi beszédet Derzsi Ráduly Kázmér iskolaigazgató mondott, a diákok énekeltek, szavaltak. Ezután rendezett sorokban, zászlókkal a véczeri emlékműhöz vonultak, ahol a már ott várakozók tapssal fogadták őket. Taps fogadta a felvonuló köpecieket, ürmösieket és másokat is. Ünnepi beszédet itt Gál Károly képviselő és Benedek-Huszár János polgármester mondott, szép dalos műsort a köpeci református dalárda és a Gaál Mózes-iskola Gyöngyharmat kórusa mutatott be. A Nemzeti dalt Oni Adorján ürmösi diák szavalta el. Imát Palkó Zalán Koppány felsőrákosi tiszteletes mondott.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. március 16., 15:24
    ÉRTÉKELÉS: 11

    Ezek olyan sablonra gyartott megemlekezesek, hogy felesleges elmenni ra, mert ha eloveszed a 3 evvel ezelott cikkeket is, ugyanezt mondak, csak maximum a nevek valtoztak, de van ahol az sem, mert ugyanazok az emberek allnak szinpadra, ugyanazon a politikusok ulnek a szekeren stb…..