Felhívás!

160 éves a Székely Mikó Kollégium

160 éves a Székely Mikó Kollégium Kovászna megye

Fennállásának 160. évfordulóját ünnepli idén a Székely Mikó Kollégium. Ennek kapcsán különböző ünnepi programokkal készül az iskola, a rendezvénysorozat jövő februárig tart. Dr. Kondor Ágota igazgatónővel az évfordulós ünnepségről beszélgettünk, illetve arról, hogy mit jelent mikós diáknak, tanárnak lenni.

– Van az iskola történetének olyan része, amelyet kevesen ismernek?

– Amit szívesen mesélek el, és a gyerekek is nagyon élvezik, az az, hogy mi volt az alapítók szándéka, miért kellett ennek az iskolának megszületnie. Mindig kihangsúlyozom, hogy milyen fontos volt a nevelés, oktatás, és ennek érdekében mekkora erőfeszítéseket tettek az egyszerű emberek, hogy a tehetséges gyerekeiknek legyen, ahol tanulni. Éppen ezért korábban „parasztkollégiumnak” is hívták az iskolát, természetesen a szó legnemesebb értelmében. Az iskolánk panteonja büszkélkedik azon diákokkal, akik egyébként nem tudtak volna tanulni, hiszen nem volt anyagi lehetőségük eljutni egy távolabbi kollégiumba.

– Mit jelentett korábban mikós diáknak lenni – ön is az volt –, és mit jelent ma?

– Az iskola a társadalmi változások legérzékenyebb leképeződése. Én már 1993 óta tanítok a Mikóban, 12 évig pedig a diákja voltam, viccesen mondom mindig, hogy őskövület vagyok ott, és látom a változásokat. Erre szükség is van, viszont nagyon felpörgött és újszerű, így néha készületlenül ér egy-egy társadalmi változás. Készek kell legyünk a megújulásra, átértékelődésre, mindamellett, hogy azokat az értékeket, amelyeket nagyon fontosnak érzünk és szeretnénk megőrizni, éljük és adjuk tovább a diákjaink számára. Mindezt a 21. századi gyerekeknek kell hitelesen megmutatni, átadni, képviselni.

– Mikósnak lenni státuszt jelent Sepsiszentgyörgyön, létezik egy láthatatlan megkülönböztetés a mikósok és nem mikósok között. Miért van ez?

– Igazából nem tudok magyarázatot adni arra, hogy ez miért van így, de érzem, érezzük, hogy így van. Bár én nem tudom megkülönböztetni, mert világéletemben mikós voltam, de azt el tudom mondani, hogy én mit adnék tovább. Magas szintű tudást, mivel nagyon igényesek a tanáraink, de értékeljük azt is, ha a diákok pluszban is tesznek valamit, jeleskednek a különböző tevékenységekben. Mindenből kell teljesíteni, de táncolnak, énekelnek, sportolnak, természettudományokban kiemelkedőek, reál tantárgyakban erősek, versenyeznek, önkénteskednek, szerveznek, életmentést is tanulnak, idősekre, gyerekekre figyelnek, és felelősséggel tesznek valamit a közért.  Ezt jelenti a mikós szellemiség.

– Ennek a szellemiségnek a része az iskola himnusza is. Mi a jelentősége ma, ennek az egyszerű, de annál nagyszerűbb dalnak?

– Nekünk nagyon sokat jelent, már a címe (Igazat vallani…) is, mert a helytállásról, hitelességről szól és arról, amit értékként vallunk, tudomásom szerint az erdélyi magyar középiskolák közül a legrégebbi himnusz.

– Hogyan ünnepli az iskola a 160. évfordulót?

– A kezdést Imre-napra (november 5-e) rögzítettük, Gróf Mikó Imre, az iskola fő mecénása tiszteletére. Ma iskola másként nap lesz, a kicsiknek a szellemi stafétát adjuk át, de lesz himnuszéneklés és óriáspuzzle-kirakás is. A nagyobb diákok kegyeleti sétát tesznek az iskola híres személyiségeinek szobrainál, felkeresik az elhunyt mikós tanárok sírjait is: összesen 120 tanári sírhelyet azonosítottunk be. 

Novemberben még előadásokkal készülünk, majd jövő év februárjában (15-én) egy egész napos rendezvénysorozatot tervezünk.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.