Felhívás!

13 millió lejes bevételkiesés

13 millió lejes bevételkiesés Kovászna megye

Tamás Sándor megyetanácselnök szerint fejetlenség uralkodik az országban, és a kormány olyan pénzügyi „mutatványokra készül”, amelyek következtében elvennék az önkormányzatok által megspórolt pénzt. Kovászna megye ezáltal mintegy 13 millió lejt veszíthet.

Hosszú évek után ez az első alkalom, hogy a kormány csak novemberben hagyott jóvá költségvetés-kiigazítást, de elsősorban szociális tevékenységekre osztottak le pénzalapot. Tamás Sándor megyetanácselnök tájékoztatása szerint a megye összesen 6,8 millió lejt kapott, de ebből alig 803 ezer lejt osztottak le a helyi közigazgatási egységek működési költségeinek fedezésére és beruházásokra. A központi költségvetésből a településeknek visszaosztott összegek 80 százalékát a megyei pénzügyi igazgatóság osztja el a törvény által rögzített képlet alapján, és alig a fennmaradó 20 százalék elosztásáról dönt a megyei tanács. Kovászna megye képviselőtestülete tegnapi ülésén fogadta el az erre vonatkozó határozatot.

„Tehát nekünk jutott az a hálás feladat, hogy 161 ezer lejt a megyei önkormányzat osszon szét”, húzta alá Tamás, aki szerint 13 közigazgatási egység lemondott arról a minimális összegről, amit kaphatott volna, hogy másokon tudjanak segíteni. A döntés értelmében, a 4000 lakosnál népesebb települések minimum ötezer lejt kapnak, és négy község, Nagyajta, Málnás, Mikóújfalu és Barátos 15–15 ezer lejt.

„Ami ebben az országban uralkodik politikai, gazdasági és pénzügyi kérdésekben, azt csak egy szóval lehet jellemezni: fejetlenség. Bővebben pedig azzal, hogy nincsen egy kiszámítható jövőképe ennek a kormánynak, és ez világosan látszik a társadalom minden területéről. Az érzésünk az, hogy nincs pénz az államkasszában, és meg vannak riadva, hogy mi lesz január elsejétől azzal a sok ígérettel”, húzta alá Tamás. Arról nem is beszélve, hogy olyan pénzügyi „mutatványokra készülnek”, amelyek következtében összegyűjtenék az önkormányzatok által megspórolt pénzt. A kormány ugyanis azt ígéri, hogy kompenzálják a személyi jövedelemadó 16-ról 10 százalékra csökkenése miatt kieső pénzt, de ebből azonban levonják annak az összegnek a felét, amely az adott önkormányzatnak a számláján volt 2016 végén. „Mi nem azért spóroltunk, hogy a pénz üljön a kincstárban, hanem azért, mert a különböző beruházásainkat csak hosszú távon tudjuk vinni. Például nálunk 666 napot tartott a Maksa–Lécfalva közötti útszakasz felújítására meghirdetett közbeszerzés, de mi minden évben ezt az összeget belefoglaltuk a költségvetésbe, miközben a kormány csak azt látja, hogy ez az összeg ott csücsül”, magyarázta a megyetanácselnök, aki szerint az előzetes számítások azt mutatják, hogy az adórendszer változása miatt Kovászna megye tanácsa jövő évben összesen mintegy 13 millió lejt veszít. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások