Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

128,5 millió lejjel kezdenek

128,5 millió lejjel kezdenek Kovászna megye

Sepsiszentgyörgy helyi tanácsa egyöntetűen elfogadta tegnapi rendkívüli ülésén a város 2017. évi összesített költségvetését. A határozat értelmében az önkormányzat vezetősége 128,5 millió lejnyi bevétellel számol, de a tapasztalat azt mutatja, hogy az év végére ezek a számok nőnek.

A határozattervezet előterjesztésekor Sztakics Éva alpolgármester elmondta, viszonylag későn tudták napirendre tűzni a költségvetés elfogadását, ezért jócskán meg vannak késve bizonyos beruházásokkal, pályázatokkal. Az évet 128,531 millió lejjel indítják, ez majdnem ötmillió lejjel kevesebb, mint a tavaly év elején elfogadott költségvetés, ugyanis a sepsiszentgyörgyi önkormányzat idén nem számíthat európai uniós alapokra, hiszen a 2014–2020-as költségvetési ciklusban még a pályázatokat sem írták ki.

A központi alapból 56,6 millió lejt kap a város, a megyei tanácstól költségvetés-egyensúlyozásra 800 ezer lejt, a helyi adókból és illetékekből 28,4 millió lejjel számolnak. Ami pedig a személyi jövedelem­adóból visszaosztott összeget illeti, 41,1 millió lejjel indítják az évet, ez hárommillió lejjel több, mint amennyivel az önkormányzat a tavaly év elején, a költségvetés összeállításakor számolt, és Sztakics szerint ez azt jelzi, hogy a sepsiszentgyörgyiek többet keresnek.

A tanintézmények fejezetnél a standard költségekre, a fejkvóta szerint 4,3 millió lejt kapott a város, míg a tanügyi személyzet fizetésére leosztott összeg 43,2 millió lejre rúg. Sztakics elmondta, ott ahol indokolt volt, tanintézményenként húsz–húsz ezer lejt állapítottak meg a tűzvédelmi engedélyek megszerzésére. Ugyanakkor, az oktatási intézmények költségvetésen kívüli jövedelme 2,8 millió lej, ezt az igények szerint osztották fel minden esetben.

A kulturális intézményekre idén 10,2 millió lejt terveznek, ez az összeg tartalmazza a bérek növeléséhez szükséges keretet is. Kulturális pályázatokra 350 ezer lejt, sportpályázatokra 1,5 millió lejt, ifjúsági pályázatokra pedig százezer lejt különítettek el. A költségvetés tartalmazza az intézmény fenntartásához szükséges kiadásokat, de nagyobb összegeket szánnak beruházásokhoz, pályázatokhoz szükséges tanulmányok, tervek előkészítésére is.

Antal Árpád polgármester, aki a tegnapi tanácsülésen nem tudott jelen lenni, korábban kifejtette, annak ellenére, hogy hosszú évek után ez az első olyan év, amikor nem számíthatnak uniós alapokra, a már elkezdett fontosabb beruházásokat tudják folytatni, illetve befejezni. Ebben a pillanatban a Gyöngyvirág, Kós Károly, Testvériség és Váradi József utcákban dolgoznak, de a tervek szerint elkezdik más utcák korszerűsítését is idén. Antal aláhúzta, mivel most nincsenek uniós források, tehát nincs az a kényszer, hogy rövid idő alatt több fronton dolgozzanak, ezért az elképzelés az, hogy egy időben legtöbb nyolc utcában javítanak, hogy elkerüljék a nagy felfordulást a városban. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2017. március 21., 8:47
    ÉRTÉKELÉS: 8

    Tamas Sandor es Bokor Tibor urak figyelmebe!!!Ugy latszik Onokot nem zavarja az oroszfalvi vasut attjaro allapota,pedig naponta minimum ketszer att mennek rajta-igaz hogy a nep zsebebol javittatjak a autokat.Ha lehetne valami szintetikus-muanyag-szonyeget tenni a beton talpfakra,mert beton a betonon nem birja sokaig amint latszik.

  • User
    Dátum: 2017. március 21., 11:25
    ÉRTÉKELÉS: 1

    Brekin nyuzz!!!Most kaptuk a varva vart hirt! A mihelyt a nyertes ceg lecsereli a talicskakrol a teligumikat,legkesobb aprilis eggyel neki fognak a Vagohid utcaban a munkalatoknak,a befejezesrol…….majd ha….

  • User
    Dátum: 2017. március 25., 21:10
    ÉRTÉKELÉS: 12

    Két vasúti átjáró van Kézdin. Minda két átjáró környékén olyan az utca, mintha egy megbombázott falu része lenne. Szégyen, uraim. Nem hívom tanunak a jó érzést, mert a Vasút utcában ilyen nincs. Talán egész Kézdin alig kapni belőle.