Felhívás!

0–5, 1–5, 0–3, 0–0, 0–2, 0–0…

A hat számpár Románia és Magyarország három utánpótlás labdarúgó-válogatottjának eredménye az Európa-bajnoki selejtező tornák első csoportmérkőzésein (úgynevezett Elit-kör). Mindhárom csapat lemondhat az Eb-részvételről.

A román U17-eseket Ausztria 5–1-re (egy osztrák öngól), Olaszország 3–0-ra simán legyőzte, Törökország ellen már csak egy kis szépítés a tét. Tagja a keretnek Szondi Botond az FK Csíkszeredától, valamint két volt csapattársa, Vita Dániel és Suciu Toni, utóbbiak már a Puskás Akadémia színeit képviselik. Mindhárom csíki ifi pályára lépett, a hátvéd Vita Dániel mindkét mérkőzést végigjátszotta, két társa csereként szerepelt…

A román U19-es válogatott 0–5-ös vereséget szenvedett Írországtól, majd 0–0-ra végzett Oroszországgal, de már nem juthat tovább… A magyar U19-esnek sincs sok okuk a dicsekvésre, előbb 0–0-ra végeztek Norvégiával, majd 0–2-re kikaptak Horvátországtól, és elszálltak továbbjutási reményeik. A magyar U17-esek kedden kezdik az Elit-kört, Belgium, Norvégia és Bosznia-Hercegovina az ellenfél. A jó szerepléshez reménysugárt jelenthet az, hogy a selejtező tornára a felcsúti Pancho-stadionban kerül sor.

A magyar és a román foci tizenéves korosztályú utánpótlása nem sokat fejlődött az utóbbi évtizedben. A magyaroknál pangás és hanyatlás jelei észlelhetők, ha tekintetbe vesszük például azt, hogy a Németh Krisztiánék évjáratának van Eb- és vb-bronzérme, sőt később is jött egy ígéretes generáció, amelyet „Európa-verő” csapatként kezdtek emlegetni, miután Németország, Olaszország, Portugália, Franciaország, Svédország, Románia (stb.) ellen voltak parádés győzelmei. A fejlődés felfelé ívelő görbéje azonban valahol gerendákba ütközött.

A két ország utánpótlás labdarúgásában a fénypont a román U21-es válogatott, amely bravúrosan kijutott az Európa-bajnokságra. A júniusi döntő tornára készülő csapat éppen spanyolországi edzőtáborban van, a házigazdák U21-es válogatottjától nagy küzdelemben szenvedett 0-1-es vereséget, ma este Dánia lesz az ellenfél. A spanyolok ellen játszott a Sepsi OSK három labdarúgója, Sintean, Ştefan és Rus, sőt Fülöp Loránd (FC Botoşani) is, aki a Sepsi OSK egyik alapemberének, Fülöp Istvánnak az öccse.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.