Felhívás!

Zajlik az ellenőrzés

Zajlik az ellenőrzés

A kormány által 2015-ben meghirdetett, a romániai földterületek tulajdonjogi problémájának megoldását célzó kataszterezési program keretében Csernátonban több mint két éve láttak hozzá a munkához. A belsőségek felmérése, az adatgyűjtés és -feldolgozás megtörtént, jelenleg a kataszteri hivatal ellenőrzi a munkát, majd az új adatok kifüggesztése következik – osztották meg lapunkkal az illetékesek.

Varga Elemér, a csernátoni polgármesteri hivatal kataszterese elöljáróban megjegyezte, eddig a tervezettnél hosszabbra nyúlt a munka, és vélhetően ez a folytatásban sem lesz másképp. „A teljes községet lefödő programról van szó, amelynek a felmerülő problémás esetek tisztázása, megoldása nélkül nem lehet a végére járni”, érvelt. „Az adatgyűjtés, illetve -feldolgozás befejeződött, a kivitelező cég illetékesei október folyamán benyújtották a kataszteri hivatalhoz ellenőrzésre az elvégzett munkát. Több mint tízezer ingatlanról van szó. A kataszteri hivatal hozzálátott az ellenőrzéshez, az eddig jelzett hibákat már kijavították, és bízom benne, hogy jövő év elejére pozitív választ kapunk, mely esetben következik a kifüggesztés”, tette hozzá. „A kataszteri hivatalnál a járványhelyzet miatt szünetel az ügyfélfogadás, emiatt érdeklődni sem tudunk a tényállásról. A munkát végző cég tartja a kapcsolatot a hivatallal”, jegyezte meg.

Amint arról korábban írtunk, a hatvannapos kifüggesztés során a lakosok jelezhetik az esetleges gondokat. „Időben értesítjük majd a lakosságot a kifüggesztés időtartamáról. Jó volna, ha akkor mindenki eljönne, és amennyiben észrevétele van, azt írásban jelezné.” A szakembert arról is kérdeztük, a lakosság milyen arányban szolgáltatta be a kért dokumentumokat.
„A helyiek zömében megjelentek az igényelt papírokkal. Azon keveseket, akik ezt elmulasztották, az utolsó száz méteren értesítettük, és behozták a dokumentumokat. Nemrég jelezte valaki Kézdivásárhelyről, hogy nem tudott a dologról. Ezt azért nehéz megértenem, mert egyrészt a tervezettnél hosszabbra nyúlt ez a folyamat, másrészt a sajtóban számos cikkben meghirdettük a telekkönyvezést, felsorolva a szükséges iratokat is. Amennyiben valaki egy aktát elmulasztott benyújtani, és a hatvannapos kifüggesztési időszakban behozza, még kiegészíthető a dokumentáció. Például, ha valakinek egy hagyatéki tárgyalása, adásvételi szerződése van, ám azt nem juttatta el hozzánk, megteheti az említett időszakban. Ha a használati jogot illetően mulasztotta el valaki a kért papírok benyújtását, az komoly gondot jelent, amit nem biztos, hogy lehet orvosolni. Azt mindenképp az adatbegyűjtési időszakban kellett volna rendezni”, fejtette ki.

Rákosi Árpád polgármester a projekt pozitív hozadékát hangsúlyozta lapunknak. „Úgy vélem, mindenkinek jó, ha rendbe tevődnek a dolgok, hiszen a program végeztével mindenki tudhatja majd, mi az ő tulajdona. Ráadásul mindez ingyen történik, ezt egyértelműen pozitívan értékelem. Ami az egyes munkafázisok kitolódását illeti, a csúszások Romániában a legtöbb területre jellemzők, ám türelemmel kell várnunk, és reméljük, a végén minden jó lesz.”

Hozzászólások