Hirmondo

Zajlanak a munkálatok Zágonban

Zajlanak a munkálatok Zágonban

A tavalyi költségvetéshez képest az idén kicsit többet kapott Zágon községe, de erre nagy szükség is volt, hiszen rengeteg munkálat van folyamatban, illetve kilátásban. Jelenleg zajlik a víz- és csatornázási rendszer kibővítése, a jövő hét folyamán elkezdődnek a kultúrotthonok javításának a munkálatai, az időjárás miatt megrongálódott útszakaszokat restaurálni kell, és ez még csak a kezdet – tudtuk meg Kiss Gusztáv polgármestertől, akivel az idei tervekről és a költségvetésről beszélgettünk.

– Májusban vagyunk, lassan eltelt öt hónap az évből, azonban az időjárás miatt nehezen lehetett haladni a munkálatokkal. Mit sikerült megvalósítani, mik vannak folyamatban?

– A víz- és csatornázási rendszer munkálataival végzünk nemsokára, egyhónapi munka van még hátra. Elég nehezen lehetett haladni, hiszen az időjárás folyamatosan megnehezítette a dolgunkat, nagy volt a sár, a munkások, szegények, megállás nélkül dolgoztak. Hamarosan a végéhez érünk a projektnek, az utak visszakapják eredeti kinézetüket. Május 11-én sikerült átadnunk a község fitnesztermét is, még csak az elszámolási munkálatok maradtak, de már használható a terem. Egyelőre még nincs sok gép, amelyet edzéshez használhatnak, de folyamatosan szeretnénk bővíteni, hogy minél többen tudják kihasználni a termet. Szeretnék egy alkalmazottat majd felvenni, aki az egész sportközpontot irányítja (edzőterem, bowling- és teniszpálya, sportcsarnok), majd idővel ez is megoldódik. Jelenleg várjuk az engedélyt Gyulafehérvárról, hogy nekiláthassunk a kultúrotthonok javításához, amelyet pályázat segítségével oldunk meg. Ahogy az engedély megérkezik, a munkálatok is elkezdődnek.

– Több szemétszedési akciót is szerveznek.

– Igen, a múlt héten is húsz ember (szociális munkások, erdészek) gyűjtötte össze a szemetet, szerdán pedig a szociális munkások, önkéntesek segítségével teszik szebbé a környezetünket. Május 29-én, a Lemhényi Ifjúsági Szervezet a Zöld Folyó programja keretén belül a Feketeügy medrét és környékét takarítja ki, nekünk ehhez valójában nincs közünk, viszont hasonlóan mi is kitakarítjuk a zágoni és papolci patakok medreit, ahova meghívjuk az ifjúsági szervezetet, iskolákat, magánerdészetet, egyházakat és a mindenkit, aki segíteni szeretne.

– Van költségvetés. Megtörtént a község költségvetésének összeállítása, tervezése?

– Igen, ez megtörtént. Teljesen elégedettek vagyunk a kapott összeggel, többet kaptunk, mint a tavalyi évben.

– Mik a tervek? Mire megy a költségvetés legnagyobb százaléka?

– Önrészekre és pályázatokra: kultúrotthonok javítása, víz- és csatornázási rendszer bővítése, ezen kívül nekifogtunk a község utcáinak a restaurálásához. A tavaly 15 utcát sikerült lehengerezni és törtkövezni, azonban a sok csapadék miatt romlott az utcák helyzete, így azokat szükséges javítani. A nemzetközi úton felfelé nem találhatók sáncok, így azokat alakítjuk ki, idáig egy kilométert haladtunk.

– Mennyi kap ebből az oktatás, az egyház, civil szervezetek? Mennyit fordítanak sportra és kultúrára?

– Nem szeretnék összegekről beszélni, több egyház is található a községben, mindenki egyformán kap egy bizonyos értéket, pont ugyanez a helyzet az oktatás terén is, de amire szükségük van az intézményeknek, mindenben támogatjuk. A civil szervezetek számára még nem tudjuk egyelőre, hogy mekkora pályázati összeget tudunk félretenni, de nekik is lesznek lehetőségeik egyértelműen.

Hozzászólások