Felhívás!

Xantus Géza kiállítással lesz jelen a városünnepen

Xantus Géza kiállítással lesz jelen a városünnepen

Lassan véglegessé válik a kézdivásárhelyi városnapok összesített programja, ez elérhetővé válik augusztus 7-től a rendezvény honlapján. Ahogyan az elmúlt években, idén is népes szervezőcsapat dolgozik a színes programkínálaton, az Incze László Céhtörténeti Múzeum, többek között, tartalmas konferenciával és tárlatmegnyitóval járul hozzá.

Az Incze László Céhtörténeti Múzeum Őszi Sokadalomhoz kapcsolódó programjai Xantus Géza csíkszeredai festőművész tárlatával indulnak. Augusztus 25-én, pénteken 17 órakor nyílik meg a festőművész kiállítása, aki a csíkszeredai Studio 9 művészcsoportosulás egyik alapító tagja, több külföldi kiállításon díjazták, 2003-ban a Premio Internationale Beato Angelico díjat vette át. Köztéri alkotásai megtalálhatóak Magyarország és Erdély számos templomában és egyházi középületében, köztük a Magyar Katolikus Püspökkari Konferencia budapesti kápolnájában, a miskolci Jezsuita Gimnáziumban és az Avas – Déli plébániatemplomban, a szatmári Szent Család templomban, a csíkszeredai Szent Ágoston templomban, a kolozsvári Szent István templomban, a kisjenői plébániatemplomban.

Ő készítette a szatmári római katolikus püspöki palota helyreállításának belsőépítészeti terveit és a Gyimesi kálvária bronz domborműsorozatát is. Tárlata minden bizonnyal egyedülálló élményt nyújt majd, a megnyitón a jelenlévőket dr. Dimény Attila intézményvezető köszönti, a tárlatot megnyitja Sarány István, a Hargita Népe főszerkesztője. Közreműködik a kézdivásárhelyi Molnár Józsiás Általános Iskola fuvolatriója Baróti Zenkővel, Dimény Katával, Kertész Boglárkával erősítve.

Augusztus 26-án 10 és 12 óra között várostörténeti konferenciával folytatódik a múzeum programkínálata. A Kézdivásárhely az 590 éves város címet viselő konferencián Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere és Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke köszönti az egybegyűlteket, előadást tartanak dr. Sztáncsuj Sándor régész Kézdivásárhely és környékének régészeti emlékei címmel; Tamás Sándor térképgyűjtő Kézdivásárhely térképi megjelenítése az elmúlt hat évszázadban címmel; dr. Dimény Attila néprajzkutató A kézdivásárhelyi református temető múltja és jelene címmel; valamint Dobolyi Annamária művészettörténész Századfordulós építészeti törekvések Kézdivásárhely főterén címmel.

Augusztus 25–27. között, a múzeum nyitvatartási ideje alatt a Városunk kincsei című rajzpályázatra beérkezett munkákból nyílik kiállítás, ennek díjazása augusztus 27-én, vasárnap 12 órakor lesz. Emellett családos múzeumi kincskereső lesz, amelynek keretében az érdeklődő családok játékos feladatlap segítségével fedezhetik fel a múzeum kiállításait. Ezek megtekintése után mindenkinek lehetőséget nyújtanak korabeli levelezőlapon üzenni, esetleg kérdéseket feltenni, véleményt nyilvánítani elődeinknek, múltunk jeles személyeinek, közéleti szereplőinek.

Hozzászólások