Felhívás!

Vándorbölcső Kálnokon

Vándorbölcső Kálnokon

Zoltáni Zsuzsa és Zoltáni Attila vehette át nemrég a kálnoki református templomban azt a vándorbölcsőt, amelyben azóta már megszületett kisfiúkat ringathatják. Tóth Anna helyi református lelkész kezdeményezte, a presbitérium pedig mindenben támogatta, hogy „idehívják és fogadják” a nemzet fennmaradását szimbolizáló bölcsőt.

A lelkipásztor emlékeztetett, a vándorbölcső elindítói abban a reményben hozták létre a programot, hogy Székelyföldön (is) minél több gyerek szülessék, minél gyakrabban kelljen továbbadni újabb és újabb gyerekhez. Tóth Anna – mint mondta – a „leginkább kézenfekvő” megoldást választotta: meghívta Nyárád mentéről a Szövérffi Istvánt és Melinda lelkészházaspárt, akik a református közösségen belül irányítják a programot, és akik Kálnokra is „egy tiszta új, gyönyörű szép bölcsővel” érkeztek.

Szövérffi Melinda felidézte: a mozgalom az anyaországi Három királyfi, három királylány alapítvány kezdeményezéséből „gyűrűzött át Erdélybe”. Ennek az a története, hogy amikor Sepsiszéki Nagy Balázs néprajzkutató harmadik gyerekének bölcsőt rendelt Veress Ferenc sepsiszentgyörgyi fafaragónál, akkor merült fel a gondolat, hogy a bölcsőt kinövi a gyerek, és akkor továbbadná. Veress Ferenc azt mondta: ha megszervezi, hogy továbbadják, ő még ad ajándékba egy bölcsőt. Ez volt az Erdélybe „induló” első két bölcső, azóta számuk szerencsére megsokszorozódott, főleg azután, hogy a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) felkarolta a mozgalmat, és a Kárpát-haza nevet viselő bölcsőprogramban újabb és újabb bölcsőket helyez ki, az egész Kárpát-medencébe.  

– A világ minden gyermekkel újrakezdődik. Amikor egy új gyerek jön a világra, a család élete megváltozik, felfrissül. Az nem véletlen, hogy őseink bölcsőben ringatták a gyerekeket, mert ez megnyugtatja a kicsiket, ebben érzik leginkább úgy magukat, mintha még mindig az anyaméh biztonságában lennének – mondta Szövérffi Melinda.

Az NSKI minden bölcsőhöz egy „patrónust” rendel, amit a bölcsőn is feltüntetnek, a kálnoki patrónusa „Benkő József református pap és polihisztor”. Nevét a bardóci születésű, középajtai és árkosi Benkő Józsefről (1740–1814) kapta, aki korának kiemelkedő teológusa, botanikusa, történetírója és nyelvésze volt.

– Imádkozzunk, hogy a bölcső folyamatosan igénybe legyen véve, és a benne ringó gyerekek, nem azt mondom, hogy lelkészek legyenek, de vegyék át a bölcső patrónusának lelkületét – mondta az lukailencfalvi tiszteletes asszony.

A második fiúgyermekét váró anyuka meghatódva vette át a bölcsőt, férjével és Magor kisfiával, aki tágra nyílt szemekkel asszisztált az eseményen, szemlátomást megpróbálta elképzelni, hogy milyen is lesz majd, amikor kisöccsével „újrakezdődik az élet”. Miután folyamatosan célozgattak rá, hogy ez a háromgyermekes családmodell elterjesztésének része, rákérdeztünk Zsuzsánál, hogy terveznek-e további folytatást.

– Ha biztosan tudnám, hogy kislány lesz, akkor gondolkodás nélkül bevállalnám – mondta az anyuka. Majd meglátjuk. Magor és az azóta megszületett Hunor mellé valóban jól állna, mondjuk egy Emese…

Hozzászólások
Nukleáris provokáció előkészítésével vádolta meg Kijevet az orosz katonai szóvivő

Nukleáris provokáció előkészítésével vádolta meg Kijevet az orosz katonai szóvivő

Kijev nagy horderejű provokációra készül a zaporizzsjai atomerőműben augusztus 19-én, António Guterres ENSZ-főtitkár ukrajnai látogatása idején, amellyel kapcsolatban Moszkvát fogják megvádolni az erőműben bekövetkezett katasztrófa előidézésével – jelentette ki csütörtökön Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

Románia a magas éves inflációs rátával rendelkező uniós országok között volt júliusban

Románia a magas éves inflációs rátával rendelkező uniós országok között volt júliusban

Az éves inflációs ráta a júniusi 8,6 százalékról 8,9 százalékra emelkedett júliusban az euróövezetben, az Európai Unióban pedig 9,6 százalékról 9,8 százalékra nőtt. A legmagasabb inflációs rátát Észtországban, Lettországban, Litvániában, a Cseh Köztársaságban, Bulgáriában, Magyarországon, Lengyelországban és Romániában jegyezték.