Felhívás!

Uniós pénzek kisvárosoknak

Uniós pénzek kisvárosoknak

Tizennyolc erdélyi város részesülhet majd európai uniós finanszírozásban az RMDSZ módosításának köszönhetően. A tervezet értelmében új metropolisz övezeteket lehetne létrehozni, azt követően pedig befektetésekre támogatást pályázni. Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere elmondta: nagy segítség lenne ez a kisvárosok számára.

A Mentsétek Meg Romániát Szövetség (USR) korifeusai eredetileg azt szerették volna: csak a 40 ezer lakosnál nagyobb városoknak legyen ilyen támogatás, ami eleve kizárta volna a Kézdivásárhely méretű városokat a pályázási lehetőségből. Az RMDSZ hírleveléből megtudjuk: a szövetség közbelépett, így sikerült a kisvárosoknak is segítő jobbot nyújtani.

„Eredeti formájában a tervezet mindössze hat romániai városnak kedvezett, hiszen minden más Romániai municípium 40 ezer lakosnál kisebb, így például Székelyudvarhely vagy Szászrégen is az USR által megszabott küszöb alá esett volna. A megyeszékhelyek a jelenlegi törvények értelmében is kialakíthatnak metropolisz övezetet” – nyilatkozta Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője azt követően, hogy a felsőház plénuma döntőházként fogadta el az RMDSZ módosítását is tartalmazó tervezetet.

Az európai uniós finanszírozások rendszerét Románia évek óta úgy szabályozza, hogy az kizárólag a nagyon nagy városoknak kedvez, a 10–40 ezer lakos közötti városoknak nem volt lehetőségük pályázni. „Már számtalanszor hangsúlyoztuk annak szükségességét, hogy a finanszírozás rendszerét, a különböző programok révén, a kisebb városokra is kiterjesszék. A Cioloș-kormány igyekezett a nagyvárosokat megerősíteni a kisvárosokkal szemben, ezzel az intézkedéssel akkor sem értettünk egyet, és most is kiálltunk a kisebb települések mellett. A jogszabály értelmében így a nagyvárosok mellett 44 romániai, és ezen belül 18 erdélyi municípium is részesülhet EU-s támogatásban” – mondta el Cseke Attila.

Ezek egyik Kézdivásárhely, amelynek polgármestere elmondta: rég várja, hogy egy ilyen intézkedés szülessen, még akkor is, ha csak a következő EU-s költségvetési ciklusban lehet élni vele.

„Nagyon rég vártam a döntést, mert a kis városok alulmaradása rendkívül látványos a nagyobb városokhoz képest. Ez az intézkedés lehetőséget biztosít, hogy pályázat nélkül jussunk uniós forrásokhoz, amit a térség életszínvonalának a javításához lehetne használni. Mindannyian tudjuk, hogy Kézdivásárhely Felsőháromszék fővárosa, ide járnak be az emberek vidékről dolgozni, a gyerekek iskolába, az egészségügyi ellátást a város javarészt biztosítja. Sok lehetőséget tud biztosítani az intézkedés a szolgáltatások javítása érdekében. Terelőutakat lehet majd tervezni, hogy a teherforgalomtól mentesítsük a várost, és ismét gondolkodhatunk akár a közszállítás megszervezésén is. Nagyon sok nagyvárosnak sikerült ebben a ciklusban elektromos buszokat vásárolni, ez is egy előnye lenne az intézkedésnek, ha életbe lép. Nyilván, ha lépni kell, akkor a környékbeli önkormányzatokkal is konzultálunk, hogy közösen dolgozzunk ki egy stratégiát” – mondta a céhes város elöljárója.

Hozzászólások