Felhívás!

Újabb sikeres Csipkés Adventures

Újabb sikeres Csipkés Adventures

December utolsó hetében a Pro Zabola Egyesület a helyi önkormányzat támogatásával megszervezte a hagyományos Csipkés Adventures-túrát.

A több mint 200 résztvevő a falu központjából indult a kalandra: 3 kilométert szekereken, 17 kilométert pedig gyalog tettek meg a túrázók, bejárva többek között a Gyár pusztája, Rétyi Pál, Peseltető, Útválasz-puszta, Kápolna, Pérászka-tető nevű erdős területeket, helynévtáblákat helyezve el a különböző erdőrészeken. Péter Levente, a Pro Zabola Egyesület elnöke lapunknak elmondta, fontosnak tartják a régi helynevek megismertetését, mivel ezek szerves részét képezik a falu múltjának. A Pro Zabola Egyesületnek nem ez az első hasonló akciója, tevékenységük során számos zabolai utcában, illetve erdőrészen szereltek fel helynévtáblákat.
– A túra másik célja, hogy a résztvevők az út során megismerjék a különböző helynevekhez kötődő történeteket, ugyanakkor felkészítő jelleggel is bír a Csipkés Adventures, mert megtanítja a jelenlevőket, milyen felszereléssel érdemes elindulni túrázni, illetve mit érdemes az útra pakolni – részletezte az egyesület elnöke. Péter Levente a túrák során rendszerint hobbijának, a természetfotózásnak is hódol, bár ezúttal nem sikerült lencsevégre kapnia a vadakat, mert a nagy tömeg elijesztette őket.
Az erdőjárók végül a Mikes-kastély területén keresztül tértek vissza Zabolára, a Pro Zabola Egyesület pincéjébe, ahol a hagyományokhoz híven a túra felnőtt résztvevői emléklapot kaptak, míg a gyerekek egy-egy angyalfiával lettek gazdagabbak. A lokálpatrióta egyesület 2008-tól tevékenykedik a településen, de a hivatalos bejegyzése csak 2011-ben történt meg. Az elnököt Mátyás Sz

Hozzászólások
Finnország és Svédország benyújtotta hivatalos csatlakozási kérelmét a NATO-hoz

Finnország és Svédország benyújtotta hivatalos csatlakozási kérelmét a NATO-hoz

Finnország és Svédország benyújtotta hivatalos csatlakozási kérelmét a NATO-hoz – jelentette be szerda reggel Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, aki történelmi lépésnek nevezte a csatlakozási szándék kinyilvánítását, és úgy vélte, hogy a két ország csatlakozási kérelmének elfogadása gyorsan megvalósulhat, ami – szavai szerint – növelni fogja a katonai szövetség biztonságát.