A honlap többnyire a Kovászna megyében megjelenő Székely Hírmondó napilap írásait jeleníti meg, de csak részben azonos annak tartalmával.

Újabb alkotási terület

Újabb alkotási terület

Volloncs Mária nem ismeretlen olvasóink előtt, hiszen lapunkban több ízben írtunk róla. A Barabás Zsombor Háromszéki Népművészeti Egyesület által szervezett közös tárlatok állandó résztvevője, ugyanakkor több egyéni kiállítása volt Háromszéken és a megyén kívül is. Most egy új tevékenységi területet fedezett fel, üveglapra fest különleges hatású képeket.

Családi problémák miatt egy picit nehezen indult ez az év – kezdi a beszélgetést –, ugyanis az alkotáshoz öröm szükséges, de igyekezett erőt gyűjteni, hogy a hobbijának is éljen. Nem könnyű, hiszen főállásban pszichopedagógusként a Dévai Szent Ferenc Alapítvány családi otthonait keresi fel, így idejét többek között a szentléleki, esztelneki, almási és kászonimpéri intézmények között osztja meg, a maradék időben kísérletezik az üvegre való festéssel. A mentora az Ozsdolán élő, csuhébabáiról híres Szabó Erzsébet Bimbi grafikus volt, aki biztatta, hogy vágjon bele.
„Nem egy könnyű dolog, annak ellenére, hogy ezek az üvegfestékek sokszor dolgoznak a művész helyett, csak épp vigyázni kell, hogy mit teszel velük, a színeket jól kell társítani. Így a rajztechnika után gyakorlatilag a festékek hatását kell elsajátítani” – mesélt az első lépésekről. Időközben pár képet meg is mutatott, gyönyörűen néz ki az életfa, öröm ránézni a pávára vagy a bagolyra. Vannak egyszerűbb munkák is, de azok pontosan amiatt szépek, mert visszafogottabbak. Úgy ítéli, hogy sík üvegre jóval nehezebb festeni, mint pohárra, vagy más tárgyra, nagyobb kihívás egy-egy munka elkészítése. „Amikor nekikezdek, repül az idő, csak azon veszem észre magam, hogy már öt órája ülök az asztal mellett” – osztja meg gondolatait az alkotás öröméről.
Nem rejti véka alá, hogy Bimbitől rengeteg segítséget kap, sokat segít a kolléganője, irányt mutat, és jobbító szándékkal felhívja a figyelmét, hogy miként javítson a munkáin. Holott a munkafolyamat egyszerűnek hangzik: vesz egy üveglapot, zsírtalanítja, majd megkezdi a festést. Érdekes, hogy az alapanyagon nincsenek vezérvonalak, a festék felviteléhez nem alkalmaz közvetlenül rajzot. Az általa használt festéket nem kell égetni, miután megszárad, gyakorlatilag egy üveghez hasonlító réteget képez az alapon. A képek térhatását az alkotómunka végén felvitt kontúrvonalak erősítik.
Azt tervezi, hogy miután csiszolja, tökéletesíti a technikáját, szervez egy egyéni kiállítást, hogy a nagyközönség is meg tudja csodálni a munkáit. <<

Hozzászólások