Felhívás!

Újabb alkotási terület

Újabb alkotási terület

Volloncs Mária nem ismeretlen olvasóink előtt, hiszen lapunkban több ízben írtunk róla. A Barabás Zsombor Háromszéki Népművészeti Egyesület által szervezett közös tárlatok állandó résztvevője, ugyanakkor több egyéni kiállítása volt Háromszéken és a megyén kívül is. Most egy új tevékenységi területet fedezett fel, üveglapra fest különleges hatású képeket.

Családi problémák miatt egy picit nehezen indult ez az év – kezdi a beszélgetést –, ugyanis az alkotáshoz öröm szükséges, de igyekezett erőt gyűjteni, hogy a hobbijának is éljen. Nem könnyű, hiszen főállásban pszichopedagógusként a Dévai Szent Ferenc Alapítvány családi otthonait keresi fel, így idejét többek között a szentléleki, esztelneki, almási és kászonimpéri intézmények között osztja meg, a maradék időben kísérletezik az üvegre való festéssel. A mentora az Ozsdolán élő, csuhébabáiról híres Szabó Erzsébet Bimbi grafikus volt, aki biztatta, hogy vágjon bele.
„Nem egy könnyű dolog, annak ellenére, hogy ezek az üvegfestékek sokszor dolgoznak a művész helyett, csak épp vigyázni kell, hogy mit teszel velük, a színeket jól kell társítani. Így a rajztechnika után gyakorlatilag a festékek hatását kell elsajátítani” – mesélt az első lépésekről. Időközben pár képet meg is mutatott, gyönyörűen néz ki az életfa, öröm ránézni a pávára vagy a bagolyra. Vannak egyszerűbb munkák is, de azok pontosan amiatt szépek, mert visszafogottabbak. Úgy ítéli, hogy sík üvegre jóval nehezebb festeni, mint pohárra, vagy más tárgyra, nagyobb kihívás egy-egy munka elkészítése. „Amikor nekikezdek, repül az idő, csak azon veszem észre magam, hogy már öt órája ülök az asztal mellett” – osztja meg gondolatait az alkotás öröméről.
Nem rejti véka alá, hogy Bimbitől rengeteg segítséget kap, sokat segít a kolléganője, irányt mutat, és jobbító szándékkal felhívja a figyelmét, hogy miként javítson a munkáin. Holott a munkafolyamat egyszerűnek hangzik: vesz egy üveglapot, zsírtalanítja, majd megkezdi a festést. Érdekes, hogy az alapanyagon nincsenek vezérvonalak, a festék felviteléhez nem alkalmaz közvetlenül rajzot. Az általa használt festéket nem kell égetni, miután megszárad, gyakorlatilag egy üveghez hasonlító réteget képez az alapon. A képek térhatását az alkotómunka végén felvitt kontúrvonalak erősítik.
Azt tervezi, hogy miután csiszolja, tökéletesíti a technikáját, szervez egy egyéni kiállítást, hogy a nagyközönség is meg tudja csodálni a munkáit. <<

Hozzászólások