Felhívás!

Túlélőtábort szerveznének

Túlélőtábort szerveznének

A Kézdiszéki Ifjúsági Szervezet (KISZ) és a Háromszéki Népfőiskola Egyesület az idei első félévben is számos eseményt rendezett önállóan, illetve partnerségben. A részletekről Biró Erika vezető számolt be lapunknak.

– A Kézdiszéki Ifjúsági Szervezettel, a Communitas Alapítvány támogatásával egy kézművestevékenység-sorozatot tervezünk. Két hete a református imaház udvarán a kézdiszentléleki Török Teréz „Tike” és a szörcsei Konsza Júlia magyartanár vezetésével nemezelést tartottunk a gyerekeknek. A havonta rendezendő foglalkozásokra korosztálytól függetlenül várjuk a gyerekeket, hiszen lesz üvegfestés, ősszel bábukészítés kukoricacsuhéból, majd adventikoszorú-készítés is – sorolta Biró Erika.

A KISZ a helyi önkormányzattól megkapta az alsólemhényi iskola szomszédságában levő, egykori szolgálati lakást, ahol a Biró Attila és Bene Zoltán által 2008 óta gyarapított első- és második világháborús magángyűjteményt rendeznék be. „Várjuk a bérleti szerződés aláírását, hiszen mielőbb szeretnénk berendezkedni, ám előtte kisebb-nagyobb javításokra van szükség.” Hozzátette, a magyar honvédelmi minisztériumtól is remélnek támogatást, jelenleg a mintegy háromezer darabot számláló kollekció ehhez szükséges leltározását végzik. „Reményeink szerint hónap végétől hozzáláthatunk a felújításhoz, majd ősszel bemutathatjuk a gyűjteményt”.

Az Esélyekért Egyesülettel (EEE) karöltve idén is megrendeznék a felsőháromszéki családos napokat, ám a helyszín egyelőre kérdéses. „Előző években a kézdialmási római katolikus egyház által harminc évre koncesszióba adott kézdialmási területen rendeztük, azonban idén ezt visszavették tőlünk”, mondta. Az EEE-vel való kitűnő együttműködést bizonyítja a júliusi, homoródfürdői Őseink nyomában nevű gyerektábor is. Végezetül megjegyezte, ősszel folytatnák a nóta- és felolvasóesteket, továbbá túlélőtábort is rendeznének Veresvíz környékén gyerekeknek. „Látom, a vidéki gyerekek is le vannak csavarozva a számítógép elé, teljesen kiszakadva a valós életből”, érvelt a kezdeményezés létjogosultságáról.

Hozzászólások