Felhívás!

Torja, a hagyma-nagyhatalom

Torja, a hagyma-nagyhatalom

Tavaly és idén is a turizmus gyengélkedett a nagyközségben, viszont nem úgy a mezőgazdaság. Daragus Attila polgármestertől érdekes információt tudtunk meg: a torjaiak egy része hagymát exportál Európa több országába.

Az Aporok szülőfalujában rengeteg pályázatot írtak magánszemélyek mezőgazdasági felszerelés vásárlására, olyan farmról is tudunk, amelyik két és félmillió euró értékben tudott fejleszteni. „Rengeteg a jó minőségű, nagy teljesítményű gép, ezért is drágult meg a termőföld. Valaki nemrég megkeresett, hogy tegyek fel neki hirdetést szántó vásárlására, szép összeget ajánlott egy hektár földért, de senki nem jelentkezett. Az emberek értékelik a földet, megmunkálják, van tapasztalat, és szerencsére kialakult egy piac, ahol értékesíteni tudják terményeiket” – magyarázta Daragus.

A hagyma egyik felszálló ágban levő termény, néhányan 6-8 hektáros parcellákon termelik, kisebb parcellákból sok van, természetesen gépesítették a munkálatokat. Annyi és olyan jó minőségű a torjai hagyma, hogy a környékbeli piacok már nem tudják felvenni, így Dániából és Németországból is jönnek utána. „A vevők meg lehetnek elégedve, mert visszajárnak a terményért” – mondta szemmel láthatóan büszkén a polgármester.

Hozzászólások