Felhívás!

Több mint ezren ropták

Több mint ezren ropták

Szombaton a Perkő-nyeregben zajlott a tizenkettedik Erdélyi Gyermek- és Ifjúsági Tánctalálkozó. A Kovászna Megyei Művelődési Központ, Kovászna Megye Tanácsa és Kézdiszentlélek Polgármesteri Hivatala közös szervezésében tető alá hozott rendezvényen nyolc megye, negyven gyermek és ifjúsági tánccsoportjának mintegy ezerkétszáz táncosa vett részt.

 

A időjárás a szervezőkkel tartott és a kézdiszentléleki önkormányzat dicséretére legyen mondva a Szent István-kápolnához vezető út kitűnő állapotban volt, így akinek sok csomagja volt, az gépkocsival is könnyűszerrel ki tudott hajtani a hegycsúcsra. E mellett sokan választották a gyalogolást is, hiszen semmi sem emlékeztetett az előző napok csapadékos időjárására.

A rendezvény a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes Ludas Matyi című mesejátékával kezdődött, majd a mintegy másfél órás előadást követően sorra léptek fel a táncegyüttesek, akik idén Kovászna, Hargita, Maros, Fehér, Brassó, Szeben, Bákó és Kolozs megyékből érkeztek.

 

Őseink öröksége a jövőnk kulcsának záloga

 

Tarkabarka, gyönyörű népviseletben, vagy ebből ihletődött ruhákban egymás után több tucatnyi táncos lábú gyerek vette birtokába a színpadot, hogy a nagy létszámú közönséget Nyárád menti, mezőségi, Küküllő menti, felcsíki, szilágysági, péterfalvi, jobbágytelki, nagyecsedi, erdőszombattelki, szásznagyvesszősi, moldvai, kalotaszegi, gyimesi stb. táncokkal kápráztassa el. Voltak visszatérő és olyan csoportok is, amelyek első alkalommal fordultak meg a találkozón, hiszen ahogy a szervezők fogalmaztak, a fesztivál egyre nagyobb sikernek és hírnévnek örvend, és azt is örömmel nyugtázták, hogy egyre több gyerek és szülő érzi úgy, hogy vissza kell nyúlni a gyökerekhez és a jövőképet őseink értékes örökségében kell megtalálni. Virág Endre társszervezőtől megtudtuk: három táncegyüttes nem tudott részt venni, így az eredeti 42 csoport helyett „csak” 39 lépett színpadra, így a résztvevők számát 1150-re becsülte, ami minden eddigi rekordot megdöntött.

 

Népi olimpia a hegyen

 

Természetesen nem csak a színpadra volt érdemes odafigyelni, hanem a kézművesek sátraira is, hiszen 12 és 18 óra között népi játékok és kézműves-foglalkozások zajlottak a Guzsalyas Alapítvány és a Bodvaj Egyesület szervezésében. A gálaműsor szünetében népi olimpiát tartottak, számos érdekes játékba lehetett benevezni, a programban zsákban szökellés, kötélhúzás, fakanálban levő tojásfutás, kötélugrás, rongylabdafoci és patkódobás is szerepelt.

A találkozó második része az ebédszünet után következett, majd este a Táncoljatok című műsort mutatták be, 20 órától tábortűz mellett táncház zárta a programot, ugyanakkor Füzesi Albert és Ivácson László táncpedagógusok közreműködésével az együttes vezetőknek kiértékelték a bemutatott műsorokat. A találkozót a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Communitas Alapítvány is támogatta.

 

Óriásbogrács Tribel Sándor-módra

Idén sem maradt el az óriási paszulybogrács, amit Tribel Sándor főszakács készített lelkes segítőivel. Amennyiben valaki több mint ezer főre akarna főzni egy 650 literes üstben, akkor íme a hozzávalók: húsos szalonnát töpörtősre pirított a szakács, erre ágyazott hagymával és piros paprikával, amit szépen megdinsztelt. Az idei gulyás disznóhússal készült, ehhez krumplit adtak hozzá, amikor kezdett összeállni, akkor beleöntötték az előre megfőzött nagyszemű babot és a karikára vágott kolbászt. Ízesítésként babérlevelet, tárkonyt, Erős Pistát és természetesen az alapfűszereket használta Tribel Sándor. Hogy miből mennyi kerül, azt épp a helyzet hordozza, így ezt olvasóinknak kell kikísérletezniük. A Tribel Sándoré biztos jó lett, mert hosszú sorban álltak az éhes gyerekek, akik természetesen ingyen kaptak ebédet!

Hozzászólások