Tevékeny nagycsaládosok

Tevékeny nagycsaládosok

Eseménydús évet tudhat maga mögött az egy éve alakult Tündérvár Székely Nagycsaládosok Egyesülete, amelynek tagjai többek között számos gyerekfoglalkozást, valamint jótékonysági akciót tartottak, és a tervek szerint idén is hasonló lendülettel folytatnák a munkát.

Januárban zárult le a Tündérvár Székely Nagycsaládosok Egyesülete által kezdeményezett, Meleg cipőt nagycsaládban élő gyerekeknek nevű akció, aminek keretében 309 pár új csizmát kaptak ajándékba a nagycsaládban élő gyerekek.
– Egyesületünk alkalmazottak hiányában, postaköltségek és más járulékos költségek nélkül szervezte meg és juttatta el a cipőket az érintetteknek. Az adományok Székelyföld számos településére eljutottak Gyergyószárhegytől Uzonig, Kovásznától Marosvásárhelyig. Mindez természetesen nem valósulhatott volna meg önzetlen svájci támogatóink nélkül, akik Guha Péter és Guha-Maurer Éva közreműködése révén járultak hozzá anyagilag az akcióhoz – tájékoztatott dr. Fülöp Csaba, az egyesület elnöke, megjegyezve, hogy a kezdeményezést remélhetőleg idén is folytathatják.
Egyéves tevékenysége alatt az egyesület először a Kőrösi Csoma Sándor Napokon mutatkozott be, amikor Csomakőrösön Gyalog a halhatatlanság útján címmel gyerekfoglalkozást tartottak, és megismertették a kicsikkel a keletkutató életútját. Augusztusban a kovásznai katolikus egyházzal közösen Szent István-napi családi napot tartottak, ahol gyerekfoglalkozások, tokányolás várta az érdeklődőket.
A városnapokat megelőzően, ugyancsak augusztusban szerveztek tábort az ifjaknak Csomakőrösön. Itt az volt a céljuk, hogy bemutassák az ifjabb nemzedéknek a nagycsaládosok életét, továbbá a jelenlevő fiatalok önkéntesek lehettek a kovásznai városnapokon, amelynek keretében a szabadtéri gyerekfoglalkoztatást vállalta az egyesület.
A nagycsaládosok a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége közreműködésével egy csángóföldi gyerekfoglalkozást és ismeretszerző utat is szerveztek szeptember elején. Szintén a tevékenységükhöz sorolható az októberben lebonyolított szemétgyűjtési akció, amikor kitakarították a Lőrincz Zsigmond Sípálya környékét és a Tündérvölgyet. Mindezek mellett társasjáték-estet tartanak minden hónap utolsó vasárnapján 16 órától a városi művelődési házban, ahol minden szülőt és gyereket szívesen látnak, nem csak nagycsaládosokat.
Kérdésünkre dr. Fülöp Csaba elmondta: az egész Székelyföldet felölelő egyesületnek jelenleg 120 tagja van, de a létszám folyamatosan bővül. Ahhoz, hogy valaki tag lehessen, legalább 3 gyereke kell, hogy legyen, de a legtöbb tevékenységre minden családot szeretettel várnak, nem csak a nagycsaládosokat.
Az egyesületi elnök köszönetét fejezi ki támogatóiknak: a kovásznai önkormányzatnak, a megyei tanácsnak, a Bethlen Gábor Alapnak, illetve a vállalkozóknak és magánszemélyeknek, akik hozzájárultak rendezvényeik megvalósításához. A tervek szerint a tavalyi bevált receptet követve tevékenykednének idén is. Felhívja a figyelmet, hogy már most elérhetőek a különböző kedvezmények a nagycsaládosok számára, az egyesület honlapján (www.tundervar.sic.hu) lehet válogatni a lehetőségek közt.
– Az egyesületünk arra vállalkozott, hogy minél szélesebb körben megpróbálja eljuttatni az üzenetet, hogy nagycsaládban élni jó, illetve megpróbáljuk támogatni, segíteni azokat, akik nagycsaládban élnek – fogalmazott az elnök.

Hozzászólások