Felhívás!

Tervek és megvalósítások

Tervek és megvalósítások

A községben az önkormányzat prioritása a község közművesítése, ezért is nem sietik el az aszfaltozást, hiszen fölösleges pénzkidobás lenne, ha a víz- és szennyvízhálózat létesítése miatt az utakat fel kellene törni – mondta el lapunknak Páll Endre polgármestertől az önkormányzati szemlénk során.

 

– Kezdjük a beszélgetést az idei megvalósításokkal.

– Sikerült megoldanunk a polyáni Trefán Leonárd Általános Iskolában az ivóvízgondot, hiszen, bár a tanintézményben van vezetékes víz, az azt tápláló kút kiapadt. Végül a sportpálya öltözőjének kútjából elvezettük a vizet az iskolába, megoldva egyben az óvoda vízellátását is. Már csak egy szűrőberendezést kell vásárolnunk, amelyet a tanév kezdete előtt üzembe helyeznénk. Ugyanakkor, bár a község kútjait nem fenyegeti kiszáradás, a 21. században alapvető követelmény a vezetékes víz. Ezért az önkormányzat benyújtott egy pályázatot a Regionális Operatív Program keretében a víz- és szennyvízhálózat kiépítésére. Az illetékesek terepszemlét tartottak, bízunk a pozitív elbírálásban.

– Milyen a mezei utak és az utcák állapota?

– Minden tavasszal földgyaluzzuk, járhatóvá tesszük a mezei utakat, és folyamatosan javítjuk azokat. Emellett az utcákat is karban tartjuk, tört kővel szórjuk meg. Önerőből leaszfaltoznánk a mellékutcákat, a szükséges összeget elkülönítettük a költségvetésből, azonban mindezt az említett közművesítési munkálatok elvégzése után tennénk, hiszen kár lenne az aszfaltot a vízvezetés miatt feltörni. Ezért inkább megvárjuk a pályázat elbírálását.

– Nem ez az egyetlen pályázatuk…

– Valóban, másik pályázatunk a LEADER Helyi Akciócsoporthoz van benyújtva, amiből egy újabb erőgépet, illetve egy legelők tisztítására is alkalmas szecskázó-gépet vásárolnánk. A gépekkel való ellátottság terén nincs okunk panaszra, hiszen van traktorunk utánfutóval, továbbá traktorra szerelhető kaszálógép, hóeke, és egy 5 ezer literes tartály is. Emellett kotrógépünk és földgyalunk is van. Viszont a gépekre mindig szükség van, hogy önerőből minél több munkát elvégezhessünk.

– A törvény szerint előírt tűzifát sikerül biztosítaniuk a lakóknak?

– Lehetőségeinkhez mérten próbáljuk biztosítani a tűzifát a lakók részére. Gondot jelent, hogy a fakitermeléshez szakcéget kell megbíznunk. Az egyik cégtől ígéretet kaptunk, hogy ősztől megkezdik a kitermelést, így télire a lakosságnak már kiosztható a kitermelt famennyiség.

– Meglehetősen élénk kulturális élet jellemzi a községet.

– Valóban, augusztus elején a magyarországi testvértelepülésen, Pilisszentkereszten voltunk, ahol fellépett községünk Tisztás Néptáncegyüttese. De az elmúlt hónapokban is több kulturális rendezvényünk volt, vagy épp bekapcsolódtunk azokba. A májusban megtartott polyáni falunapokon köszöntöttük a jubiláló házasokat, emellett népdaltalálkozót tartottunk. Azt megelőzően a kézdiszentkereszti nőszervezet szervezésében Kakas Zoltán és Winkler Imre néprajzosok a hagyományos tojásírás rejtekeibe vezették be az érdeklődőket. A Háromszéki Huszártoborzó keretében a helyi iskolások Gábor Judit tanítónő vezetésével köszöntötték a huszárokat. Továbbá a Tisztás ás Tisztácska néptánccsoportok tagjai részt vettek a Vándorcsizma, valamint a perkői néptánc-találkozókon. Természetesen az év hátralevő részében készülünk még kulturális rendezvényekkel.

Nagy Sz. Attila

Hozzászólások