Felhívás!

Tanórán kívüli tevékenységek a Kőrösiben

Tanórán kívüli tevékenységek a Kőrösiben

Kovásznán a helyi önkormányzat, valamint a Diakónia Keresztény Alapítvány támogatásával már három éve működik az after school, vagyis az iskola utáni oktatás a Kőrösi Csoma Sándor Líceumban és az Avram Iancu Gimnáziumban, emellett pedig a szülők kérésére is jöttek létre külön csoportok. Érdemes megemlítenünk azt is: a líceum jelentős pénzösszeget pályázott, hogy érettségire és egyetemre készítse a diákokat.

Hirdetés
Hirdetés

Gyerő József polgármestertől megtudtuk: a városvezetésnek ugyanolyan fontos az oktatás támogatása is, mint az infrastrukturális fejlesztések. A helyi költségvetésből ezért is járulnak hozzá tanévenként 60 ezer lejjel a délutáni oktatás finanszírozásához. Az önkormányzat az after school esetében a diákok ebédjét, illetve a didaktikai eszközöket fizeti, a tanárok bérezéséről ez esetben a Diakónia gondoskodik.

 

Tanítói felügyelettel

 

Becsek Éva, a Kőrösi Csoma Sándor Líceum igazgatója arról tájékoztatott, hogy az általa vezetett intézményben egy magyar és egy román nyelvű after school csoport működik, mindenikben 15 diákkal, akiket egy-egy tanító felügyel. A tevékenység hétfőtől csütörtökig tart 13 és 16 óra között. Az előkészítőt a negyedik osztályig átfogó after school keretében a diákok többek közt elmélyíthetik a tanórákon szerzett tananyagot, ez mellett pedig szabadidős tevékenységen vesznek részt.

A tévhittel ellentétben nem csak a szociálisan hátrányos diákok részesülnek az after school előnyeiben, hanem azon szülők gyerekei is, akik késő délutánig dolgoznak és szeretnék, ha az idő alatt a gyerekeik felügyelt keretek közt maradva tanulhatnak. Az igazgatónő megjegyezte, hogy az önkormányzat és Diakónia által támogatott iskola utáni oktatás mellett a szülők kérésére létrehoztak még két after school csoportot.

 

Érettségire és egyetemre készítik a diákokat

Érdemes arról is említést tenni, hogy a Kőrösi Csoma Sándor Líceum a Világbank által finanszírozott ROSE projekt keretében sikeresen pályázott és nyert kb. 100 ezer eurót a 9-12. osztályos diákok érettségire, illetve az egyetemre való felkészítésére. Az igazgatónő elmondta, a 4 éves futamidejű projekt tavaly októbertől indult. Ennek keretében heti egy alkalommal, szerdánként 80 diák vesz részt a felkészítőn, ami 15 órától 17 óráig tart. A felkészítőn a diákok szendvicset és üdítőt is kapnak. A projektben nem csak hátrányos szociális körülmények között élők vehetnek részt, hanem olyanok is, akik nehezebben tudják elmélyíteni az iskolában szerzett tudást.

A projekt másik felében, az összeg 20 százalékából a tanintézménynek lehetősége van arra, hogy berendezzen két osztálytermet, új padokat, interaktív táblát és más didaktikai eszközöket vásároljon.

Hozzászólások