Felhívás!

Táborok és beruházások

Táborok és beruházások

Nyáron, egy sikeres pályázat révén, 10 napos táborozáson vesznek részt az esztelneki Hamuvirág néptáncosai, továbbá aszfaltozás és erőgép-vásárlás előtt áll az önkormányzat – derült ki a legutóbbi önkormányzati szemlénk során.

Esztelnek a nagyágyúkkal egy helyen
Mi a közös Aradban, Kolozsvárban, Nagyváradban és Esztelnekben? Az, hogy mindnyájan sikeresen pályáztak a Kultúra Határok nélkül keretében, és a háromszéki község fiataljai nyáron már el is látogatnak a programban résztvevő településeket érintő táborba.
Csüdör Katalintól, az esztelneki polgármesteri hivatal munkatársától megtudtuk, hogy Háromszékről csak Kovászna és Esztelnek vesz részt a projektben. Ennek hároméves futamideje van, ez idő alatt a benne résztvevő települések egymást látogatják, megismerik az adott települések környékét, kulturális érdekességeit.
A projektben résztvevők februárban már találkoztak Hódmezővásárhely mellett, ahol jelen voltak a magyarországi önkormányzatok, valamint a fel- és délvidéki képviselők is. Ekkor kötötték meg a partnerségi szerződést.
Az esztelnekiek idén augusztus 3–12. között már be is kapcsolódnak a programba, ennek keretében táborozás lesz Panyolán, Bugacon, Krasznahorkán és más helyszíneken. Mint Csüdör Katalin megjegyezte: sokat gondolkodtak azon, hogy kik is képviseljék a községet, mígnem a választásuk egyértelműen az esztelneki Hamuvirág néptánccsoport tagjaira esett, ezek közül a 7. és 8. osztályosokra. Így a községet 16 fő, diák és egyben néptáncos képviseli. A fiatalokat Bartók Botond, a Hamuvirág néptáncegyüttes vezetője fogja elkísérni.
A 10 napos táborban különböző kulturális rendezvényeken léphetnek fel a fiatalok, így ismertetve meg a település kulturális örökségét a többi résztvevővel.
Csüdör Katalintól megtudtuk, hogy a települések látogatásának sorrendjét folyamatosan szögezik le, az is lehetséges, hogy még az idén szeptemberben Esztelnekre is jönnek a pályázat többi résztvevői.

Testvértelepülési kapcsolatokat ápolnak
Ha már a települések közti kapcsolatnál tartunk, érdemes megemlíteni, hogy Esztelnek sikeresen pályázott a Bethlen Gábor Alapnál testvértelepülési kapcsolatok ápolásának megerősítésére. Így az anyaországból, Nyíradonyból, nemrég Esztelnekre látogattak egy közel 50 fős küldöttséggel. A látogatás során részt vettek a csíksomlyói búcsún, de meglátogatták Kézdivásárhelyet és környékét is. Az esztelnekiek pedig tavaly decemberben fordultak meg Nyíradonyban. A két település egymással több mint húszéves kapcsolatot ápol.
Néptáncelőadást tartottakJúnius utolsó hétvégéjén a Somogy megyei Segesdről voltak vendégek. Július első hétvégéjén pedig Esztelnek vendégei a nyíradonyi Kisliget és Kispendely Néptánccsoportok voltak. Több mint negyven gyermek és fiatal érkezett Pósánné Wolf Andrea és Bak János vezetésével. A kapcsolat éppen 20 éves, évente oda-vissza látogatják egymást a gyerekek. Az esztelneki Hamuvirág Néptáncegyüttessel közösen részt vettek az Ezer Székely Leány ünnepén.
A résztvevők közös előadást tartottak a helyi kultúrházban. Az esztelnekiek moldvai és küküllőmenti táncokat adtak elő, népdalokat énekelt Babos Karola, Csavar Henrietta, Réthi Janka. A Kispendely előadásában mezőföldi ugró- és friss táncokat, illetve egy lakodalom mini változatát mutatták be Nagy nap van minálunk címmel. A Kisliget táncosai visai táncokat, vajdaszent­iványi sebes fordulóst és cigánycsárdást jártak, valamint visai népdalokat énekelt László Brigitta és László Anita. A fergeteges előadást éjszakába nyúló táncház követte.
– Az, hogy a nyíradonyi felnőttek a csíksomlyói búcsú idején jöttek, a fiatalok pedig az Ezer Székely Leány napjára, azt is jelenti, hogy a kapcsolatok őrzésén és ápolásán túl figyelünk hagyományainkra, őrizzük ezeket, de emellett kereszténységünk is élénk és maradandó. Így kapcsolódhat bennünk össze és válik teljesebbé két értékrend: vallási és ünnepi értékeink rendje – mondta Csüdör Katalin, megjegyezve, hogy Varga Katalin helyi tanítónő az, aki a testvérkapcsolatok létrejötte óta aktív szerepet vállal a kapcsolattartásban.

Infrastruktúra és beruházás
Domokos Ference polgármester a beruházásokról számolt beDomokos Ferenctől, Esztelnek község polgármesterétől megtudtuk, hogy az önkormányzat infrastrukturális fejlesztése 3,6 kilométer aszfalt öntése lesz Esztelneken és Kurtapatakon. Az elöljáró reméli, hogy az aszfaltnak egy részét, kb. 1,6 kilométert Esztelnek között idén ki is öntik. A munkálathoz szükséges anyagiakat kormánypénzből fedezi az önkormányzat.
Beruházások terén egy traktort, utánfutót és egy aprítógépet vásárol az önkormányzat, amiknek finanszírozását sikeresen megpályázták az Angustia Leadernél. Itt érdemes megjegyezni, hogy az esztelneki polgármesteri hivatalban aprítékkal oldják meg a fűtést, és ezért tartják szükségesnek az aprítógép beszerzését, hogy könnyebben elő tudják állítani a tüzelni valót a hivatalba.
Július 4-én hivatalosan átadták a modern, három tantermes, multifunkcionális teret, mellékhelyiségeket magában foglaló óvoda épületét. <<

Hozzászólások