Felhívás!

Szkeptikus rétyi vezetőség

Szkeptikus rétyi vezetőség

Réty elöljárói jelentős összegű útjavítási költségekre pályáztak a fejlesztési minisztérium kezelésében lévő kormányprogram keretén belül. A helyi fejlesztések országos programja (PNDL) a meghirdetés pillanatában is kétségeket ébresztett a háromszéki települések polgármestereiben, és amint azt legutóbbi beszélgetésünk során Dombora Lehel, Réty polgármestere elárulta, jelen pillanatban is szkeptikusak ez iránt.

Az elöljáró kifejtette, hogy a programot év elején hirdették meg óriási sajtó-visszhanggal, olyan méretes kerettel, amelyet a mai napig kételkedve fogadnak a pályázók, ugyanakkor nagyon egyszerű, szinte gyermekjáték volt pályázni, a feltételeknek megfelelni – mármint a leadási időszakban.

– Március közepén volt a leadási határidő, és rövid időn belül jelezték, hogy például a több mint száz leadott háromszéki pályázat mindenikét jóváhagytak. Gyanús volt az egész – vágott bele a történetbe az elöljáró.

Nemrég derült ki viszont a turpisság, ugyanis az ide vágó rendelet kimondja, hogy idén november végéig kell leadni a minisztériumba a kész terveket, illetve a szükséges jóváhagyásokat, ugyanakkor minden egyes, a rendeletben megjelölt intézmény jóváhagyását (!).

– Itt volt a fogópont, hiszen ennek a feltételnek „köszönhetően” a pályázóknak legalább fele ki fog esni. Annál is inkább, hogy pár hete közölték: a november végi határidőt egy hónappal előrehozták. Talán a fizetésemelések országosan olyan szinten csökkentették le az államkassza büdzséjét, hogy muszáj volt lépni… Egyelőre fiktív pénzről beszélünk, ám mi mindent megtettünk, prioritásként kezeltük, hogy erre a programra sikerüljön finanszírozási szerződést kötnünk: ez azt feltételezte, hogy minden – a pályázatba befoglalt – utat be kellett telekkönyvezzük. Ez volt a nehezebb fele. Pár hónapon át csak ezzel dolgoztunk, ám sikerült mind a bitai, mint a szacsvai szakaszt betelekkönyvezni. Az utolsó métereket járjuk, jelen pillanatban gyűjtögetjük a jóváhagyásokat, és úgy látjuk, hogy beleférünk a hirtelen lecsökkentett időbe is – újságolta Dombora.

Réty egy 9,5 millió lejes összeget hívott le, ez tartalmazza az Egerpatakot Szacsvával összekötő 25-ös községi útnak a teljes felújítását (újraalapozás, aszfaltozás, a belterületeken kialakítandó sánc, járdák, hidak kialakítását), illetve a bitai 19-es községi út ugyancsak teljes felújítását (az iskolától a vasútig hiányzó 300 métert majd önköltségből kell megoldják).

A munkálatok között nagyobb tételként említik egy teljesen új bitai híd építését, amely a Feketeügy folyón ível át, a jelenlegi mellé tervezve. Ez jelenleg még bírja a strapát, ám utoljára több mint 10 éve dolgoztak rajta.

Hozzászólások