Felhívás!

Röviden

Legyen világosság

Ötszázezer lejt pályázott meg a kőröspataki önkormányzat a környezetvédelmi, erdő- és vízgazdálkodási minisztériumnál, hogy a községközpont és Kálnok összes lámpaoszlopán energia-hatékony égőket szereljen. A tervek szerint mindenhová 25 Wattos égők kerülnének. Ezek még félannyit sem fogyasztanak, mint a mostani 55 Wattos lámpatestek, viszont sokkal erősebb fényt bocsátanak ki, és természetesen kevesebbet kell fizetni az energiáért. Keresik a jogi megoldást arra is, hogy a lámpatestek cseréje alkalmából annak az irdatlan mennyiségű kábelnek, ami az oszlopokon lóg, legalább egy részét levágják. Egyelőre azt próbálják elérni, hogy a szolgáltatók jelöljék meg az „aktív” kábeleiket, mert az az általános vélemény, hogy ezek jelentős hányadát már senki, semmire nem használja, viszont veszélyesek, és nem utolsó sorban rondák.

Ötödszörre is semmi

Senkinek nem kell félmillió euró. Ennyit kasszírozna az a vállalkozó, aki elvállalná, hogy felújítja a kőröspataki és kálnoki kultúrotthont. A pályázatot immár ötödször hirdette meg az önkormányzat, a múlt héten lejárt határidőig senki sem jelentkezett. Nagy reményeket fűztek egy Brassó megyei céghez, amely a negyedik kiíráson az utolsó pillanatban leadta az iratcsomóját, ám az hiányos volt – az ötödik kiíráson egyáltalán nem jelentkezett. Most meghirdetik hatodszor. Az új határidő július 15-e.

Térfigyelő kamerák

Tizenöt térfigyelő videokamerát üzemeltek be a községben. Ezek közül kilencet Kőröspatakon, hatot Kálnokon szereltek fel, a falvak be- és kijáratához, illetve a „stratégiailag fontos” helyekre. A helyi tanács arra számít, hogy ezzel nem csak az éjjeliőröket lehet „megspórolni”, de hatékonyan elejét lehet venni az időnként fellángoló betöréshullámnak. A kamerákat a polgármesteri hivatalban követik nyomon, egy esetleges törvényszegés esetén a felvételek egy hétre visszamenőleg visszanézhetők.

Hozzászólások