Felhívás!

RÖVIDEN

Háromszéktől Hollywoodig

A Kádár László Képtárban március 28-ig látogatható a Háromszéktől Hollywoodig című kiállítás. A Kovászna Megyei Művelődési Központ, Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület által szervezett esemény célja bemutatni mindazt, amit a kézdivásárhelyi születésű Dienes Andor (1913–1985) fotóművész, világhírű sztárfotós megvalósított.

A Háromszéken kevéssé ismert művész André de Dienes néven vált híres hollywoodi sztárfotóssá, akit Marilyn Monroe felfedezőjeként és jegyeseként, a díváról készült legjobb fényképek szerzőjeként, illetve az amerikai sztárfotózás megújítójaként tartanak számon. Ugyanakkor szakmai teljesítményére is büszke lehet a szülőföldje: kreatív és poétikusan művészi aktfotózása, korát messze megelőzően szürrealista, innovatívan montázsolt képei legalább olyan fontosak, mint a Marilynről készült sorozatai.

Orbaiszéki gazdák találkoztak

Kedden a Kovászna Megyei Szarvasmarha-tenyésztők Egyesülete, együttműködésben Kovászna Polgármesteri Hivatalával és a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének falugazdász hálózatával megtartotta Csomakőrösön az orbaiszéki gazdák találkozóját.

Az egybegyűlteket Gyerő József polgármester köszöntötte, hangsúlyozva, hogy a gazdák és az önkormányzatok munkája sok esetben találkozik, pl. a Kovászna és Csomakőrös közt évente megszervezett állatkiállításon, a tündérvölgyi juhászlakodalmon, vagy épp a mezei utak karbantartásánál. Az elöljáró megjegyezte, hogy fontos az együttműködés az önkormányzat és a gazdák között.

A találkozón többek közt szó esett a szövetkezeti rendszer előnyeiről, vadkárokról és a kártérítési lehetőségekről, illetve az afrikai sertéspestissel és a madárinfluenzával kapcsolatos információk megosztásáról is.

A gyűlés végén a gazdák megszavazták, hogy a székelytamásfalvi Bende Kálmán és a zágoni Jánó Zoltán lettek az orbaiszéki szarvasmarha-tenyésztők megbízottja a megyei testületben.

Hozzászólások