Felhívás!

Ravatalozó Rétynek

Ravatalozó Rétynek

Rétyen soha nem volt ravatalozó, ezt az állapotot igyekeznek megszüntetni a településen, és nemcsak ott – újságolta Dombora Lehel, a község polgármestere.

Az erre kijelölt terület a rétyi egyház tulajdona. Eredetileg a rétyi református egyház szerette volna felépíteni a ravatalozót, ám amikor rájöttek, hogy ez meghaladja a pénzügyi lehetőségeiket, akkor a polgármesteri hivatallal közösen formálták át a terveket, az egyház átadta – felülépítkezési joggal – a templommal szemben lévő területet a tanácsnak.

Mivel a rétyi ravatalozó a helyi műemlék templomnak a védelmi zónájába esik, ezért a terv meg kellett feleljen a műemlékvédelmi szempontoknak: elsősorban az építkezési stílusban kellett igazodjon a templomhoz.

– A rétyi egyház kapott adományként egy tervrajzot Zágoni Aladár tervezőtől, ez igényel apró módosításokat, hogy megfeleljen a műemlékvédelemnek, de ezt fogjuk használni. Ettől arrafele minden évben sorra kerül egy, Réty községhez tartozó falu (a lakosság számának függvényében vesszük sorra), és mindenhová építünk egy ravatalozót – újságolta Dombora.

Tervek szerint idénre megépítették volna a ravatalozóházat, ám erre a különféle procedúrák (beltelkesítés, terv-módosítások, műemlékvédelmi jóváhagyás tükrében) egyre kisebb az esély, így jövő év elejére jósolják az átadást.

Hozzászólások